Avto-moto

Pech veliki zmagovalec relija Saturnus

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
15. 5. 2011, 20.49
Posodobljeno: 15. 5. 2011, 20.52
Deli članek:

Vaclav Pech in njegov sovoznik Petr Uhel (mitsubishi lancer EVO9) sta po razburljivem razpletu postala zmagovalca 34. relija Saturnus. Potem, ko je imel Pech po prvem delu relija le 3,7 sekunde prednosti pred Pierom Longhijem, mu v dežju drugi dan nihče ni bil kos. Na zmagovalnih stopničkah se je Pechu in Longhiju pridružil še Daniel Behalek.

Včerajšnje sončno vreme je danes v okolici Ljubljane zamenjal dež. In včerajšnje minimalne razlike so se danes v blatu, megli in dežju razpotegnile na večminutne razmake med dirkači. Popoln zmagovalec relija Saturnus je postal Vaclav Pech (mitsubishi lancer EVO9), ki je s prednostjo 3,7 sekunde vodil že po prvem delu v Zasavju, danes pa je v dežju že navsezgodaj razorožil glavnega tekmeca Piera Longhija. Pech je imel v cilju debelo minuto prednosti pred Italijanom. S tem je 34-letni Pech reli Saturnus dobil četrtič zaporedoma. To do zdaj ni uspelo še nobenemu dirkaču.

"Zelo sem vesel te zmage. Včeraj sva z Longhijem dirkala na nož in na vso moč. Bil sem hitrejši kot lansko leto, saj sem moral voziti brez popuščanja. Danes so bile razmere še veliko težje kot včeraj. Naredil sem nekaj manjših napak, toda vseeno sem bil zelo hiter. Proti cilju sem le še nadziral prednost," je po zmagi dejal Pech.

Longhi, ki je v škodi fabii S2000 zamenjal poškodovanega slovenskega državnega prvaka Aleksa Humarja, je zadnji dan dobil dve hitrostni preizkušnji, a za Pechom zaostal za minuto in 11 sekund. "Pech je vozil odlično in je zasluženo zmagal. Včeraj sem bil zadovoljen, danes pa zjutraj na avtomobil nisem namestil pravih dežnih gum. Zato dejansko nisem imel nikakršnih možnosti," je bil v cilju realen Longhi.

Tretje mesto na reliju Saturnus je pripadlo češkemu dirkaču Danielu Behaleku (subaru impreza N12), četrti pa je bil v cilju najboljši Slovenec Rok Turk (peugeot 207 S2000). Ker je tudi Longhi vozil za točke državnega prvenstva, Turk v domači razvrstitvi ni dobil vseh razpoložljivih točk. Za Pechom je Idrijčan zaostal za štiri minute in pol.

"Škoda, da sem danes izgubil tretje mesto. V dežju sem se dobro znašel, žal pa sem naredil dve napaki. Zjutraj sem se zavrtel, na zadnji hitrostni preizkušnji pa mi je še ugasnil motor avtomobila. Zagnal sem ga lahko šele po pol minute. Izkupiček na tem reliju bi bil težko boljši, je pa res, da mi je žal izgubljenega tretjega mesta," je dejal Turk.

Med Slovenci je bil Turku najbližje Darko Peljhan, ki je za Hermannom Gassnerjem v skupni razvrstitvi osvojil šesto mesto. V najboljši deseterici najdemo še tri slovenske voznike - Mitjo Klemenčiča, Friderika Vajhandla in Alana Pajka.

V diviziji II državnega prvenstva je reli dobil prav Vajhandl, v diviziji I pa je bil najboljši Miha Prek.

"Včeraj sem prebil dve gumi, danes pa večjih težav ni bilo. Le na zadnji hitrostni preizkušnji mi je nagajala cev za vodo, na srečo pa je dirkalnik zdržal vse do cilja," je dejal Vajhandl, ki je dosegel že drugo zaporedno zmago v letošnji sezoni.

Rezultati relija Saturnus:

1. Pech / Uhel (mitsubishi lancer EVO9) 2:03:27,4
2. Longhi / Baggio (škoda fabia S2000) + 1:11,8
3. Behalek / Černohorsky (subaru impreza N12) + 3:58,2
4. Turk / Ložnar Krajnc (peugeot 207 S2000) + 4:30,6
5. Gassner / Thannhauser (mitsubishi lancer EVO10) + 5:47,0
6. Peljhan / Kacin (mitsubishi lancer EVO9) + 5:50,7
7. Štajf / Rihakova (subaru impreza N14) + 6:37,9
8. Klemenčič / Korpar (mitsubishi lancer EVO9) + 11:32,1
9. Vajnhandl / Cevc (citroen C2 R2) + 12:15,3
10. Pajk / Ošlaj (renault clio RS) + 12:58,9