Avto-moto

Pech in Longhi v razmaku 3,7 sekunde

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
15. 5. 2011, 10.22
Posodobljeno: 15. 5. 2011, 10.22
Deli članek:

Prvi del relija Saturnus je zaznamoval dvoboj Vaclava Pecha in Piera Longhija, ki sta se v Zasavju cel dan izmenjavala v vodstvu. Po sedmih hitrostnih preizkušnjah ima Pech 3,7 sekunde prednosti pred Longhijem, na tretjem mestu pa je najboljši Slovenec Rok Turk.

Po petkovem uvodu v ljubljanskih Stožicah se je prvi del Saturnusa nadaljeval s šestimi hitrostnimi preizkušnjami v okolici Trbovelj in Hrastnika. V vrhu skupne razvrstitve sta se ves čas menjala trikratni zmagovalec relija Vaclav Pech (mitsubishi lancer EVO9) in njegov glavni tekmec Piero Longhi (škoda fabia S2000). Medtem ko je Longhiju bolj ležala hitrostna preizkušnja Hrastnik, kjer je ob vožnji navzdol lahko izkoristil boljše zaviranje svojega dirkalnika S2000 (manjša masa), je Pech blestel na hitrostni preizkušnji Trbovlje. Prav na zadnji hitrostni preizkušnji je češki dirkač spet prevzel vodstvo in bo jutri branil prednost 3,7 sekunde.

"Danes sem moral voziti zelo hitro, kaj dosti rezerve v moji vožnji ni več. Do cilja je sicer še zelo dolga pot. Jutrišnji del relija bo daljši od današnjega in če bo res še deževalo, se lahko še marsikaj spremeni. Sam zase ne morem reči, ali mi bi dež jutri odgovarjal ali ne. Vsekakor bo vse do cilja zelo napeto," je dejal vodilni Pech.

Dirkači so danes odpeljali 74 kilometrov hitrostnih preizkušenj, tekmovalna dolžina jutrišnjega dneva pa znaša kar 104 kilometre. Odločilni del relija v okolici Ljubljane bo torej še zahtevnejši od zasavskega.

"Pech je odličen voznik," s pohvalami v Trbovljah ni skoparil Longhi, dvakratni italijanski državni prvak. "Z rezultatom sem zadovoljen. Največ sem izgubljal na makadamskem odseku HP Trbovlje, ceste pa poznam precej slabše od Pecha. Jutri bo veliko odvisno od vremena, najbrž pa bo odločala najdaljša hitrostna preizkušnja Višnja Gora," je svoje možnosti ocenil Longhi.

Minuto in 29 sekund za vodilnim Pechom na tretjem mestu zaostaja Rok Turk (peugeot 207 S2000). Turk med relijem ni imel omembe vrednih težav, postopno pa je nabiral prednost pred Darkom Peljhanom (mitsubishi lancer EVO9). Idrijčana po prvem dnevu loči 14 sekund.

"Oba s Peljhanom sva bila danes podobno hitra. Zadovoljen sem z vožnjo, saj je zame vsak kilometer z dirkalnikom S2000 veliko vreden. Pri svoji kilometrini se pač ne morem primerjati s Pechom in Longhijem. Jutri pričakujem še zelo napeto dirko. V dežju sem bil do zdaj vedno hiter," je dejal Turk.

Peljhan je na reli Saturnus prišel s starejšo, deveto evolucijo mitsubishija lancerja. "Pogoji se danes niso bistveno spreminjali. Ena hitrostna preizkušnja je bila pisana na kožo dirkalnika S2000, jutri pa bodo pogoji bolj enaki. Vsekakor se pravi reli lahko začne šele jutri. Danes so bile razlike majhne, jutri bodo lahko precej večje," je povedal izkušeni Peljhan.

Med dvokolesno gnanimi dirkalniki je odličen prvi del relija uspel Urošu Petriču (citroen C2-R2), ki si je privozil lepo prednost pred Boštjanom Logarjem (peugeot 206 R3) in Friderikom Vajhandlom (citroen C2-R2). Ta je prebil dve gumi in tudi zato za Petričem zaostaja že 43 sekund.

"Ritem danes je bil izredno visok. Želel sem si privoziti nekaj prednosti za jutri, kajti v morebitnem dežju bo zelo težko dirkati. Za zdaj sem z relijem zelo zadovoljen," je dejal Petrič.

V diviziji I državnega prvenstva je bil danes neulovljiv Miha Prek (MG ZR 105).

Rezultati po HP 7:

1. Pech / Uhel (mitsubishi lancer EVO9) 50:05,0
2. Longhi / Baggio (škoda fabia S2000) 50:08,7
3. Turk / Ložnar Krajnc (peugeot 207 S2000) 51:34,2
4. Peljhan / Kacin (mitsubishi lancer EVO9) 51:48,6
5. Behalek / Černohorsky (subaru impreza N12) 52:04,4
6. Gassner / Thannhauser (mitsubishi lancer EVO10) 52:17,7
7. Šlehofer / Sobehart (subaru impreza N15) 52:35,6
8. Štajf / Rihakova (subaru impreza N14) 52:43,2
9. Klemenčič / Korpar (mitsubishi lancer EVO9) 53:21,0
10. Žakelj / Selan (mitsubishi lancer EVO9) 53:56,0