Poskrbimo za varnost na cestah:

VOZI VARNO: (PO)MISLI NA OTROKE!

Oglasno sporočilo
26. 9. 2019, 13.11
Posodobljeno: 26. 9. 2019, 13.12
Deli članek:

Skupaj s partnerji in pokrovitelji smo v skupini Media24 letos že tradicionalno združili moči in se skupaj podali na pot ozaveščanja o varnosti v prometu, pri čemer posebno pozornost namenjamo ozaveščanju o varnosti najranljivejših skupin v njem.

arhiv AVP
Ob začetku šolskega leta pazite na pešce!

Mednje spadajo pešci in kolesarji, v vlogi katerih pa med šolskim letom nastopajo predvsem otroci in šolarji. Ker nesreča nikoli ne počiva in ker previdnost in dodatna pozornost v prometu nikoli nista odveč, je projekt Vozi varno: (po)misli na otroke! namenjen prav njim!

Kakšno je stanje?

V preteklem letu je na slovenskih cestah umrlo najmanj udeležencev cestnega prometa, v zadnjih 60-ih letih, kažejo podatki Agencije za varnost prometa. Tovrstno izboljšanje bi lahko pripisali uspešnosti številnih preventivnih programov, žal pa med glavne vzroke prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, še vedno prištevamo neupoštevanje in odvzem prednosti, neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov ter pogosto tudi nepravilnosti pešca.

Katere so glavne nepravilnosti?

Najbolj pomembno je, da pešci poskrbijo za lastno vidnost. Priporočamo uporabo različnih odsevnih površin in izbiro svetlih oblačil, ki prav tako povečajo njihovo vidnost. Pomembno pa je, da v vsakem primeru uporabljajo le tiste prometne površine, ki so namenjene hoji in tako poskrbijo za lastno varnost.

Vsak dan lahko poskrbimo, da bo pot naših najmlajših v šolo in iz nje, varna.

Pomembna je predvsem strpna vožnja, upoštevanje omejitev hitrosti in cestnoprometnih pravil, spremljanje obnašanja otrok v prometu in pazljivost. Ker smo odrasli najmlajšim največji vzor, pa lahko sami veliko naredimo s tem, da otrokom pojasnimo cestnoprometna pravila in priporočljivo ravnanje v prometu in se teh tudi dosledno držimo.

Preverite koristne napotke

Za varno pot v šolo in iz nje ter vsesplošno varnost naših najmlajših v prometu, smo poskrbeli tudi v medijih skupine Media24, kjer bomo na radiu Aktual, v tiskanih medijih in na spletni strani pripravljali številne koristne izobraževalne aktivnosti in zanimivosti, s katerimi bomo pozivali k previdnosti v prometu. Kako se lotiti prometne vzgoje, kako ravnati v prometu v nepredvidljivih situacijah, na kaj moramo biti še posebej pozorni … vse to in še več na www.svet24.si/vozivarno!