vozivarno2019

Pripnimo se z varnostnim pasom!

Oglasno sporočilo
26. 9. 2019, 12.39
Posodobljeno: 26. 9. 2019, 13.13
Deli članek:

Posamezniki, ki med vožnjo uporabljajo varnostni pas, bistveno pripomorejo k lastni varnosti in tako preprečijo morebitne telesne poškodbe, ki se pojavijo kot posledica naglih zaviranj v prometu oziroma udeležbe v prometnih nesrečah.

arhiv
Vozi Varno

Preventivne akcije in vsesplošno ozaveščanje o pomembnosti uporabe varnostnega pasu ima med Slovenci sicer pozitiven učinek, saj pripetost med slovenskimi vozniki in njihovimi sopotniki, znatno narašča.

Preventiva je ključnega pomena!

Za preventivo skrbijo med drugim tudi na Agenciji za varnost prometa, in sicer s posebno demonstracijsko napravo, imenovano Vrtavka, ki simulira trk in prevračanje vozila v primeru trka. Z njo lahko posamezniki na lastni koži preizkusijo in se podučijo o tem, kako se pravilno namesti varnostni pas ter kakšne so sile ob prevračanju vozila, kar je zagotovo eden od najprepričljivejših argumentov za uporabo varnostnih pasov.
Če nekaj izkusimo, si to tudi dodobra zapomnimo!

Poudarjajo, da se pripetost med udeleženci prometa, izboljšuje - vozniki so pripeti v 91 odstotkih, problem pa je pri odraslih potnikih na zadnjih sedežih, kjer je pripetost le 68 odstotna. Ta odstotek je potrebno zvišati, saj so sile in naletna teža enaka ne glede na sedež v avtomobilu. Agencija zato opozarja na dosledno pripetost otrok na zadnjih sedežih ter redno uporabo otroških varnostnih sedežev pri otrocih, manjših od 150 cm.

Zakaj je uporaba varnostnega pasu tako pomembna?

Varnostni pas rešuje življenje in je najučinkovitejša varnostna naprava za preprečevanje smrti in poškodb potnikov in voznikov v prometni nesreči za vse starostne kategorije. Zato se moramo pripeti na prav vseh vožnjah, tudi vsakdanjih, kajti tudi pri manjših prometnih nesrečah pogosto pride do telesnih poškodb, ki jih v primeru uporabe varnostnega pasu ne bi bilo!

Preverite koristne napotke in nasvete!

Za varno pot v šolo in iz nje ter vsesplošno varnost naših najmlajših v prometu, smo poskrbeli tudi v medijih skupine Media24, kjer bomo na radiu Aktual, v tiskanih medijih in na spletni strani pripravljali številne koristne izobraževalne aktivnosti in zanimivosti, s katerimi bomo pozivali k previdnosti v prometu. Kako se lotiti prometne vzgoje, kako ravnati v prometu v nepredvidljivih situacijah, na kaj moramo biti še posebej pozorni … vse to in še več na www.svet24.si/vozivarno