vozivarno2019

Cesta in otroci: pravila za varno ravnanje!

A.G.
13. 8. 2018, 11.44
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 11.44
Deli članek:

Otroci prometa ne dojemajo tako kot odrasli.

Začetek novega šolskega leta prinaša vrsto novosti za naše najmlajše, ne le glede izobraževanja, ampak tudi z vidika prometa, saj bodo pričeli z obiskovanjem šole, na njihovi poti pa bodo postali tudi udeleženci v prometu. In prav otroci so zaradi svoje majhnosti, razvojnih značilnosti, značilnosti kognitivnega razvoja in večjega vpliva čustev, najranljivejša skupina udeležencev v prometu. 

Pred pričetkom šolskega leta na AVP svetujejo, da vozniki v bližini šol in vrtcev zmanjšajo hitrost, namenijo otrokom posebno pozornost na šolskih poteh, jim odstopijo prednost pri prečkanju na označenih prehodih za pešce, ne parkirajo na površinah za pešce in kolesarje, pri zavijanju levo ali desno v križiščih pa pozorno spremljajo prečkanje otrok na prehodih.

Prometna vzgoja otrok je odgovorna naloga tako staršev, učiteljev, strokovnih organizacij ter nadzornih organov in civilne družbe, da bi poskrbeli za vsakega udeleženca v prometu. 

Spremstvo odrasle osebe

Staršem pa priporočajo, da z otrokom šolsko pot ponovno prehodijo, se z otrokom pogovorijo, ga učijo in mu pokažejo ustrezno ravnanje. Tudi otroci, ki bodo uporabljali organiziran šolski prevoz, morajo poznati pravila, da sedijo vsak na svojem sedežu, ter so med vožnjo vedno pripeti. Otroci v prvem razredu, pa tudi kasneje, če je prometna situacija bolj zahtevna, potrebujejo spremstvo odrasle osebe. Otroci morajo imeti v prvem in drugem razredu OŠ rumeno rutico, ki označuje, da so začetniki v prometu in so zato drugi udeleženci bolj skrbni. V primeru slabe vidljivosti pa tudi odsevnike, kresničke ali druge odsevnike.

Začnimo čim prej

S prometno vzgojo ne odlašajmo, ampak jo aktivno izvajajmo tako doma v družini, kot tudi v šolah. Samo s takšnim načinom vzgoje bomo otroka dobro pripravili, da bo čez nekaj let lahko samostojno sodeloval v prometu kot pešec ali kasneje kot kolesar in voznik. In ne pozabite, da ste sami s svojim vedenjem in ravnanjem otroku lahko najboljši zgled.

Za več informacij kliknite TUKAJ .