vozivarno2019

Brez izgovora: otrok mora vedno biti v otroškem sedežu!

Š. K.
1. 8. 2018, 12.21
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 12.21
Deli članek:

Tudi če se z otrokom v vozilu peljete samo dober kilometer, mora ta biti vedno v ustreznem otroškem sedežu.

Otroke lahko vozimo v osebnih avtomobilih le, če so, glede na njihovo starost, v ustreznem otroškem sedežu. Malčki naj bodo v posebnih varnostnih sedežih, kjer so zavarovani z varnostnim pasom, sedeži pa so v vozilu pritrjeni z običajnim varnostnim pasom. 

Kako? 

Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 150 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.

profimedia
Vsak otroški sedež mora biti v vozilo pritrjen trdno in natančno po navodilih izdelovalca, otrok pa mora biti v njem pripet.

Odrasli bodite za zgled! 

Tudi sami se vedno pripnimo s pasom, saj tako nudimo otroku dober zgled. Vedeti moramo, da otrok zelo pozorno spremlja naše ravnanje v avtu in naš način vožnje. Brez težav bo vedno pripet v svojem sedežu, če bomo vedno pripeti tudi sami. S strpnostjo in mirno vožnjo oblikujemo njegovo bodoče ravnanje v prometu.

Profimedia
Slika je simbolična.

Otroci naj med vožnjo ne prijemajo kljuk na vratih in ročic za odpiranje oken, da jih ne bi pomotoma odprli. Najboljše je, če uporabimo varnostne zatiče na ključavnicah in preprečimo odpiranje vrat z notranje strani.

Nikoli jih ne puščajte samih v parkiranem avtomobilu!

Tako se izognemo nevarnosti, da bi zlasti na neravni površini spustili avto v tek. Tudi če le za trenutek stopimo iz vozila, vedno ugasnemo motor, potegnemo ročno zavoro in vzamemo ključe.
Otroci naj vstopajo v avto in iz njega izstopajo na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa, najboljše na pločnik. Na bolj prometnih ulicah se postavimo tako, da otrok ne more steči iz avta na cesto. Mlajšega otroka vzamemo vedno iz vozila sami.