vozivarno2019

Naučite otroke, kaj pomenijo prometni znaki

Š. K.
7. 8. 2018, 12.02
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 12.03
Deli članek:

Prometni znaki s svojimi barvami in simboli otroke vedno pritegnejo. Brez težav se naučijo njihova imena, več problemov pa imajo pri njihovem razumevanju.

Naučite jih, kaj pomenijo prometni znaki!

Nekaj znakov otroke izredno moti in jih razumejo popolnoma narobe. Simbole si razlagajo po svoje in tako tudi ravnajo. Najbolj znan znak, ki spodbuja otroke k napačnem ravnanju, je znak Otroci na cesti, ki opozarja voznike, da prihajajo na območje, kjer so na cesti pogosto otroci. Zaradi simbola dveh otrok v teku pa ga otroci lahko razumejo tako, da je treba pri tem znaku steči čez cesto.

Otroku večkrat pokažite omenjene znake, on pa naj za vami ponavlja, kaj pomenijo. Tako se bo naučil, kaj pomeni določen znak in ali gre za prepoved ali za dovoljenje.

Policist je na cesti zato, da otrokom pomaga in jih varno usmerja v prometu. Grožnje, da ga bo videl ali celo kaznoval policist, če naredi kaj narobe, zato niso primerne.

Posebna pozornost za rolarje!

Če je vaš otrok na cesti kot rolar, potem mora osvojiti nekaj pravil. Zanj namreč veljajo ista prometna pravila kot za pešce, to pomeni, da se morajo rolati po pločnikih in uporabljati prehode za pešce.

Pomembna razlika pa je, da so rolarji veliko bolj hitri kot pešci in zato v prometu tudi bolj ogroženi, saj jih vozniki ne pričakujejo.

Otrok, ki se uči rolati ali kotalkati naj to počne na varnem prostoru, daleč stran od ceste, kjer ni avtomobilov in drugih pešcev. Pomembno je tudi, da se otrok ne nauči samo poganjati naprej, ampak da zna tudi zaviti, se ustaviti, upočasniti vožnjo, izogniti se oviri itd. Otrok se ne sme nikoli sam rolati na cesti, kljub temu, da že dobro pozna in obvlada prometna pravila kot pešec.

Več o svetu prometa skozi otroške oči vas čaka v zloženki Prvi koraki v svetu prometa, ki jo najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa, prejeli pa so jo tudi vsi starši prvošolcev.