vozivarno2019

Nesreča nikoli ne počiva!

T. R.
22. 9. 2018, 14.25
Posodobljeno: 22. 9. 2018, 14.25
Deli članek:

Ste vedeli, da se pri nas, v povprečju zgodi kar 50 prometnih nesreč na dan?

Enega izmed temeljnih vzrokov prometnih nesreč na slovenskih in tudi evropskih cestah, predstavlja neprilagojena hitrost vožnje in neupoštevanje hitrostnih omejitev. Na Javni agenciji RS za varnost prometa opozarjajo, da bi s prilagoditvijo in zmanjšanjem hitrosti, zmanjšali ne le število prometnih nesreč, ampak tudi težo njihovih posledic.

Če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo en kilometer na uro, bi se število prometnih nesreč znižalo za približno štiri odstotke.

Izsledki raziskav kažejo, da vožnja, ki določeno omejitev hitrosti preseže že za deset kilometrov na uro, predstavlja bistveno večje tveganje za prometno nesrečo, njene posledice pa so še neprimerljivo hujše. Verjetnost, da bo prišlo do nesreče, se v tovrstnem primeru poveča za kar 20 odstotkov. Če do nesreče pride, pa je verjetnost za hudo poškodbo že 35 odstotkov večja, za smrt pa kar 50 odstotkov večja, kot če bi vozili po določenih predpisih.

Počasneje je varneje!

Da je počasneje zares varneje, pa po njihovih navedbah kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 kilometrov na uro kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 kilometrov na uro pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot deset odstotkov.

Z upoštevanjem cestnoprometnih pravil in predvsem hitrostnih omejitev, tako bistveno zmanjšamo možnost za nesrečo, obenem pa poskrbimo za varnost tako nas, kot tudi drugih udeležencev v prometu!