Čustvena zgodba s Krasa

VIDEO: »Ko vidiš, da ni bilke trave. Samo sivo, sam prah, pepel …«

Zoran Franc
10. 12. 2022, 08.00
Posodobljeno: 10. 12. 2022, 09.07
Deli članek:

Tretja karavana zdaj že dobrih prijateljev, voditeljice Ajde Mlakar, Čilija in Linota se je odpravila na Kras. Tam so obiskali Andreja Rogeljo, poklicnega gasilca Gasilske enote Nova Gorica, ki je koordiniral zračne sile za gašenje iz zraka.

sašo švigelj
Spominska slika.

Spomnimo, da je letošnje leto Kras še kako močno zaznamovalo z uničujočimi požari, ki so besneli po gozdovih in uničevali vse, kar je prišlo na pot. Ne moremo mimo dejstva, da smo Slovenci ponovno dokazali, da znamo stopiti skupaj, da znamo biti solidarni in si še kako močno ponuditi roko, ko to potrebujemo. Posebej zaslužni za vso opravljeno delo in neprespane noči so gasilci iz vse Slovenije, ki jim tudi v našem uredništvu izrekamo globok poklon. Eden tistih, ki so se mu v naši akciji Praznični hvala želeli zahvaliti sokrajani, je tudi Andrej Rogelja, poklicni gasilec gasilske enote Nova Gorica. Zapis, ki je prispel v uredništvo, objavljamo v celoti.

Domovi so ostali nedotaknjeni

Leto 2022 je bilo za nas Kraševce še kako stresno. Ognjeni zublji so pomorili številne gozdove, rodovitne površine so preprosto spreminjali v pepel, za katerimi ni ostalo nič. Številne vasi so evakuirali. A zato, da so domovi ostali varni in da smo kljub evakuacijam domačini ohranili svojo streho nad glavo, je zagotovo zaslužen tudi Andrej Rogelja, poklicni gasilec Gasilsne enote Nova Gorica, ki je koordiniral zračne sile za gašenje iz zraka. Delo je bilo več kot stresno, sploh na začetku, preden je prišla pomoč vojske. Zato, dragi Andrej, hvala, za ves trud in neprespane noči, da so naši domovi ostali nedotaknjeni in da je delo potekalo tako kot je treba. Izjemno smo ponosni nate, tvoji sokrajani.

sašo švigelj
Andrej Rogelja, koordinator zračnih sil - hvala!!!

Na pomoč!

Sončno vreme in kraški veter nas je spremljal do idiličnega kraja Komen, kjer nas je pričakal Andrej, ki pove, da ima za seboj ravno nočno izmeno. A kljub neprespani noči veselja do našega obiska ni skrival. "Ko vidiš, kaj je požar pustil za seboj, ni ravno prijeten občutek. Ko ni bilke trave, samo sivo, sam prah, sam pepel … Moram reči, da je prijetno presenečenje, da sem bil opažen in izpostavljen s strani "sokraševcev". V čast mi je in hvala!" Andrej, hvala tebi in hvala vsem tvojim kolegom, da lahko računamo na vas, kadarkoli in kjerkoli. Na pomoč!