Praznični hvala

VIDEO: Zavod 13 je dom, poln ljubezni in sprejetosti

Zoran Franc
26. 11. 2022, 08.00
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 14.36
Deli članek:

Naš prvi obisk v akciji Praznični hvala, nas je odpeljal v Maribor. Obiskali smo Zavod 13, namenjen staršem otrokom, rojenim z dodatnim kromosomom 13.

Luka Švigelj
Petra je našo praznično ekipo pričakala skupaj z otroki.

V uredništvo smo namreč prejeli anonimno pismo nekoga, ki se želi zahvaliti za ves trud, požrtvovalnost in pripravljenost, ki jo Petra Greiner, ustanoviteljica Zavoda 13, izkazuje vsem v društvu. »Petra je tista, ki dviguje, premaguje, vztraja, spodbuja in gre naprej tudi takrat, ko se sonce skrije. Ko se v misli prikradejo temni oblaki žalosti, osamljenosti, obupa in strahu. Zavod 13 je družina. Družina, ki ti stoji ob strani takrat, ko bi moralo življenje pokati od veselja, življenja, a je vse prej kot to. Je strah in izgubljenost. Namenjen je staršem, ki so povili otroka z dodanim kromosomom 13. Iskrena hvala za vse tople besede, vso pomoč, ki je ne bomo mogli nikoli povrniti, in hvala, Petra, da skrbiš, da nam je lepo tudi takrat, ko je presneto težko in nikoli ne obupaš.« Ganljiva zgodba, ki je nismo mogli pustiti spregledane.

Petrina želja

Petra nas je skupaj z otroki pričakala pred Osnovno šolo Gustava Šiliha. Iskrice v očeh in iskreni nasmehi otrok so sivino dneva hitro spremenili v čudovite barve. Iskreni objemi, smeh in dobra volja sta bila več kot nalezljiva. »Za svoje poslanstvo sem si zadala, da v Zavodu 13 ne bomo predstavljali žalostnih zgodb, pač pa bomo ozaveščali o tem, kako krasni so ti otroci, koliko ljubezni premorejo. In resnično si želim, da bodo na delovnih mestih sprejeti, saj zmorejo več, kot si lahko mislimo,« pravi Petra. Seveda nismo mogli mimo vprašanja, kaj si v Zavodu želi v prihodnje: »V prihodnosti si želim še koga, ki bi bil zaposlen v zavodu, saj bi tako lahko bili še uspešnejši in močnejši.«  V uredništvu vsekakor upamo, da se bo ta želja v mesecu dobrih misli in daril Petri tudi zares uresničila.

Luka Švigelj
Veselja in iskrivega smeha ter zabave ni manjkalo.