Praznični hvala

Kam po tradiciji postavimo darila na božični večer?

Oglasno sporočilo
30. 10. 2020, 14.36
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 13.05
Deli članek:

Tradicija obdarovanja je še vedno zelo živa. Družine in prijatelji si po vsem svetu darujejo darila. Večina otrok pa še vedno verjame v prinašanje božičnih daril in dobre može, ki to nalogo vsako leto znova skrbno opravljajo.

Božična darila pa na različnih koncih sveta do otrok prihajajo po različnih poteh, različno poimenovani dobri možje pa jih odlagajo na različnih mestih. V večini Evrope se darila postavljajo v čevlje, ki jih otroci nastavijo s tem namenom. V Italiji, Veliki Britaniji in ZDA darila pristanejo v nogavicah, ki jih pogosto obesijo ob ognjišču. V mnogih drugih državah – vključno z našo Slovenijo – pa darila za prijatelje in družino pustijo pod božičnim drevescem. Pogosto se vsaj večina Evropejcev drži tega, da se pri odpiranju daril zbere vsa družina in ta obred opravi 24. 12. zvečer ali 25. 12. zjutraj.

Običaj obešanja nogavic izvira iz zgodbe o svetem Nikolaju

Darila se na različnih delih sveta odpirajo ob različnih dneh. Na Nizozemskem se odprejo na večer svetega Nikolaja, 5. decembra. Na dan svetega Nikolaja, 6. decembra, pa se daril razveseljujejo otroci v Belgiji, Nemčiji, na Češkem in nekaterih drugih evropskih državah.

Otroci v Veliki Britaniji, ZDA in na primer na Japonskem, odprejo darila na božični dan, 25. decembra. Zadnja darila so odprta 6. januarja (mesec dni za prvimi), na dan razodetja, ki ga praznujejo predvsem v katoliških državah, kot sta Španija in Mehika.

Najbolj popularna božična igra je skrivni Božiček

Eden od priljubljenih načinov obdarovanja v skupinah (v raznih klubih, interesnih skupinah, v šolskih razredih in na delovnih mestih) je preko igre "skrivnega Božička". Pri tem je ključno, da se na skrivaj izžreba ime nekoga drugega v skupini, igralci pa si med seboj ne smejo razkriti, koga so izžrebali. Običajno se v skupini dogovorijo za cenovni okvir darila, da so vsi obdarjeni v približno enakem rangu in vejo, kaj lahko pričakujejo, kljub temu, da nimajo pojma, kdo bo njihov skrivni Božiček. Pogosto se nato organizira božično obdarovanje, kjer sledijo vali smeha, medtem, ko prijatelji med seboj ugotavljajo kdo jih tako dobro pozna, da jim je podaril tako izvirno darilo.

Sedaj veste, na kakšne načine se obdaruje svoje najbližje po vsem svetu. Daril pa ne izročamo samo zato, ker tako veleva tradicija, ampak ker smo za svoje najbližje hvaležni.

Zdaj pa razmislite … Poleg svojih najbližjih – za koga ste še hvaležni? Zagotovo vam je letos nekdo olajšal kakšno preizkušnjo, vas rešil iz zagate, ali pa preprosto tako dobro poskrbel za vas ali vašo lastnino, da bi mu radi rekli: HVALA. Pridružite se projektu Praznični hvala, zaupajte nam svojo zgodbo hvaležnosti in z malo sreče nagradite svojega frizerja, avtomehanika ali zobozdravnika!

Oddajte svojo zgodbo hvaležnosti TUKAJ.