Popolna preozbrazba

Ona bo spremenila njihovo prihodnost!

K. Š.
30. 4. 2019, 09.09
Deli članek:

Tokrat vam predstavljamo vedno nasmejano gospodično, diplomirano dietetičarko Katjo Simić, ki se je verjetno spomnite iz prve sezone resničnostnega šova. Katja je strokovnjakinja na svojem področju in je prepričana, da bo pomagala tudi našim finalistkam!

Mare Vavpotič / M24
/

Priznana diplomirana dietetičarka Katja Simić je posebej za naše kandidatke analizirala jedilnike in jim pripravila predavanje o zdravi prehrani, ki so ga, glede na pretekle izkušnje, še kako potrebovale.

Mare Vavpotič / M24
Naše finalistke bodo slabim navadam rekle "NE!"

Voda je ključnega pomena!

»Najslabše so sladkane pijače. Tam zaužijemo sladkor, ki ga v resnici sploh ne potrebujemo,« je razkrila Katja in dodala, da je to tudi prva pregreha, ki jo je treba črtati s seznama. »Ne samo, da so te kalorije skrite, sladka pijača vas nikoli ne bo nasitila,« je dodala.

»Najbolj pomembno je, da pijemo veliko vode,« je povedala Katja, saj je voda ključna za vzpostavitev ravnovesja in procesov, ki se dogajajo v telesu. »Pomembno pa je tudi, kako si sestavljamo obroke,« je dodala Katja.

Nato smo se lotili dela. Naše dame so morale napisati, katere so tiste glavne spremembe, ki si jih resnično želijo in kaj je tisto, kar jih pri tem omejuje. »Bistveno je, da je cilj zapisan! Ko je zapisan, mu veliko lažje sledimo in ga imamo ves čas v glavi. Pri tem moramo postaviti svoj glavni cilj, vmesni cilj in tistega prvega, ki je najhitreje dosegljiv. Če imamo pred seboj spisan načrt, se spremembe dogajajo hitreje,« doda Katja in mimogrede sooči naše udeleženke s tem, kaj pomeni izguba enega kilograma maščob.

Mare Vavpotič / M24
Po končanem predavanju so si pripravile okusno malico!

Kakšno je zdravo hujšanje?
Zdravo hujšanje je tisto, pri katerem izgubljate v povprečju od 0,5 do 1 kilograma na teden. En kilogram telesne maščobe namreč vsebuje 7.000 kCal in tega se ne moremo znebiti čez noč. Zato se bodo Urša, Marija, Manuela, Tamara in Jasna tega lotile zelo strukturirano in ničesar ne bodo puščale naključju.
Katja nam je tudi zaupala, da mora biti prehrana izredno raznolika, če želimo zaužiti vse snovi, ki jih naše telo potrebuje za svoje normalno delovanje in za zdravje. Tako mora jedilnik vsebovati pet obrokov, ki morajo biti sestavljeni preudarno. Samo tako bodo lahko naše dame zares celovito sledile preobrazbi, ki si jo tako zelo želijo.

Dietetičarka se je nato posvetila vsaki posebej in skupaj z njo analizirala njene navade. Povedala nam je, da bodo z vzpostavitvijo obrokov začele postopoma, zato si bodo najprej pravilno pripravile zajtrk in večerjo, kasneje pa še obe malici in kosilo. »Postopen proces, ki ga bodo osvajale po korakih, jim bo pomagal, da bodo takšne prehranjevalne navade ponotranjile in se jih držale tudi po tem, ko bo preobrazba končana,« je povedala Katja. Zato je zelo pomembno, da imamo prave smernice.

Preobrazite se tudi vi!
Na Katjinem spletnem portalu www.dietetik-priporoca.si se lahko brezplačno naročite na uvoden tedenski jedilnik. Prejemate ga po e-pošti in vam je v veliko pomoč pri spreminjanju nezdravih prehranskih navad! V Dietetičnem kotičku najdete še kup objav o zdravi prehrani, s katerimi si lahko olajšate načrtovanje svojega tedenskega jedilnika. Katja objavlja tudi brezplačne recepte in ideje za popestritev jedilnika.

Kdo je Katja Simić?
Katja Simić je diplomirana dietetičarka, ustanoviteljica Dietetik priporoča in znana predavateljica o zdravi prehrani. Svetuje podjetnikom, zaposlenim, šolarjem, študentom, športnikom, nosečnicam in starostnikom. Verjame, da zdrav človek lahko vse prehranske potrebe pridobi iz prave hrane in živi brez dragih dopolnil, ter da super živila lahko najdemo tudi v lastnem okolju, ne da so prepotovala pol sveta! Kot prehranska strokovnjakinja v prvi sezoni The Biggest Loser Slovenija je pojma zdrave prehrane in dietetike pripeljala v vsak slovenski dom. Z novim študijskim letom je združila svoji strasti in začela edinstven program plesne rekreacije in prehrane, nadaljuje pa tudi izobraževanje s podiplomskim študijem prehrane na Biotehniški fakulteti. Na portalu www.dietetik-priporoca.si objavlja brezplačne članke o zdravi prehrani in ponuja tedenske jedilnike za sezonsko, raznoliko in uravnoteženo dieto.