Zagotovo je informacija, da je bilo s policijskimi helikopterji v treh desetletjih prepeljanih že približno 700 nedonošenčkov, marsikomu neznana. Pa vendar je resnična!

Helikopterji slovenske policije namreč inkubatorje prevažajo že od leta 1979. Prvi prevozi dojenčkov z inkubatorjem so bili izvedeni s pridobitvijo helikopterjev v Letalski policijski enoti, da pa bi lahko opravili prvi uspešen prevoz, je bilo potrebno za helikopter izdelati posebno konzolo za inkubator. Tako je leta 1986 ob namenski preureditvi helikopterja za medicinske namene, policija poleg opreme za vzdrževanje življenjskih funkcij kupila še inkubator z opremo. Prednost prevažanja otrok v inkubatorju je vsekakor hitrost, s katero otročka varno prepeljejo v bolnišnico.

60464351
Letalska policijska enota

Za pravilno delovanje inkubatorja in njegov priklop na helikopter tako poskrbi medicinsko osebje, ki spremlja dojenčke. Pomembno je zavedanje, da se torej policijski helikopterji ne uporabljajo le za urejanje cestnega prometa in nadzora državne meje, temveč so namenjeni tudi za reševanje življenj, saj manevrske sposobnosti helikopterjev omogočajo hiter in neposreden dostop na kraj dogajanja. Nešteto je primerov, ko so lahko helikopterji učinkovito priskočili na pomoč in rešili dragoceno življenje ali preprečili hujše posledice.

60464353
Letalska policijska enota

"To delo jemljemo izjemno resno. Večkrat razmere niso idealne, prostor za pristanek pa je na meji sprejemljivega. Tudi helikopter ni idealen, saj je v najbolj osnovnem obsegu prirejen za medicinske prevoze, sicer pa je policijski. A se potrudimo. Le kadar leta res ni mogoče izvesti, ga odpovemo, v vseh drugih primerih pa prevoz izvedemo in upamo, da smo s tem komu rešili življenje”, so povedali v letalski policijski enoti.

60464354
Letalska policijska enota

Pošljite SMS z vsebino DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevajte 1 € ali 5 € za nakup novih, nujno potrebnih inkubatorjev v ljubljanski porodnišnici.

Gre za izjemno humanitarno delo, ki ga posamezniki včasih opravljajo tudi v izjemno nevarnih okoliščinah. Bodite humanitarni tudi vi in podajte svojo dlan, ki bo pomagala rešiti dragocena življenja.