Mala dlan

Rojeni majceni kot dlan…

Oglasno sporočilo
16. 2. 2018, 14.21
Posodobljeno: 16. 2. 2018, 14.30
Deli članek:

Nosečnost brez zapletov traja 40 tednov. Kadar pa se otroček rodi pred 37. tednom nosečnosti, govorimo o prezgodnjem porodu, ki ga ločimo na ekstremno nedonošene otroke, rojene pred 28. tednom ter nedonošenčke, rojene pred 32. tednom nosečnosti.

Enota za intenzivno nego in terapijo v Ljubljani je razdeljena na dva dela. V prvih sobah se zdravijo najbolj ogroženi nedonošenčki.

Ti so v večini prezgodaj rojeni otroci, ki potrebujejo dihalno podporo in podporo ostalih organskih sistemov. V istih prostorih se zdravijo tudi donošeni novorojenčki, ki potrebujejo dotično pomoč.

Najbolj dejavna pomoč prezgodaj rojenim otrokom je inkubator.

Inkubator deluje kot nadomestek maternice in je prostor, v katerem otrok raste in dozoreva.

Pomaga vzdrževati stalno telesno temperaturo nedonošenčka. Navadno ima ob strani dve ali več odprtin, skozi katere zdravniki in sestre negujejo in zdravijo otroka, staršem pa te odprtine omogočajo prvi stik z njihovim otročkom.

Pri nedonošenčkih je pogosto potrebno podpreti skoraj vsak organski sistem, največ težav imajo z dihanjem, saj njihova pljuča še niso dovolj razvita. Potrebujejo umetno ventilacijo in zdravila, ki pomagajo, da se njihova nerazvita pljuča lažje raztezajo in krčijo.

Prezgodaj rojene otročke je seveda treba tudi pravilno hraniti. Ekstremno majhne nedonošenčke se najprej hrani po katetru. Že od samega začetka pa dobivajo majhne količine materinega mleka, kar omogoča, da se njihov prebavni trakt pravilno razvija. 

Mamice si pridno črpajo mleko v laktariju, kjer ga potem sestre pripravijo za vsakega otroka posebej.

Ko je nedonošenček že dovolj pri močeh, se lahko hrani po steklenički, nekateri pa se lahko tudi že dojijo.

Veliko nedonošenih otrok potrebuje tudi podporo srčka, zato jim je potrebno dovajati zdravila, da lahko srček intenzivneje črpa kri.

Že majhen prispevek lahko pomaga rešiti življenje! Poskrbimo, da bo naš podmladek lahko samostojno zakorakal v življenje. Pošljite SMS sporočilo z vsebino DLAN ali DLAN5 na 1919 in darujte 1 ali 5 evrov za nakup novih inkubatorjev, ki bodo malim borcem zagotovili velik korak v življenje.