Raziskave navajajo, da imajo vzpodbude z dotikanjem ugoden učinek na nedonošenčkovo prebavo, globino spanca, spodbujajo lažje dihanje, dvigajo nasičenost krvi s kisikom, umirjajo srčni utrip in pripomorejo k hitrejšemu pridobivanju teže.

Vzpodbude z dotikom igrajo pomembno vlogo pri razvoju, rasti in vzdrževanju zdravja nedonošenčka in zmanjšanju negativnih vplivov umetnega okolja na oddelku za intenzivno nego na nedonošenčka.

Nekateri strokovnjaki pa so mnenja, da je pri nedonošenčkih pred 30. tednom gestacijske starosti dotik lahko zelo stresen.

Za otroka v inkubatorju dotik pogosto pomeni prekinitev spanja. Ena izmed metod, s katero se vzpodbuja dotik, je »metoda kangaroo« ali kengurujčkanje, ki se prične po obdobju intenzivnega zdravljenja nedonošenčka. 

Dotik kože nedonošenčka s kožo materinih dojk ima pozitivne učinke, saj zvišuje raven hormona, ki deluje pomirjevalno in protibolečinsko.

Premature_Baby_630

Pretirano rokovanje pa lahko pri nedonošenčku povzroči fiziološki in vedenjski stres, ki se kažeta kot hitro bitje srca, hitro dihanje, dihalni premori, padec nasičenosti krvi s kisikom ter v odzivih, kot na primer kolcanje in zehanje.

Pošljite SMS-sporočilo na številko 1919 in podajte svojo dlan, ki lahko pomaga rešiti mala življenja. Z vsebino sporočila DLAN ali DLAN5 prispevajte 1 ali 5 evrov in pomagajte pri nakupu nujno potrebnih inkubatorjev v ljubljanski porodnišnici.