Mala dlan

Tudi za očeta je prvi stik prežet z emocijami!

Oglasno sporočilo
13. 2. 2018, 12.31
Posodobljeno: 13. 2. 2018, 12.33
Deli članek:

Najpogosteje se z otrokom prva sooči z mama, redkeje oče.

Čeprav oče lahko novorojenčka obišče že neposredno po transportu iz porodnega bloka in namestitvi v enoto intenzivne terapije, pa se velikokrat zgodi, da je le-ta še vedno precej prestrašen in negotov.

Predvsem očetje, ki niso bili prisotni pri porodu, kažejo večjo stopnjo anksioznosti, saj še niso imeli stika niti z osebjem niti z materjo otroka.

Ker je zaradi stresa sprejemanje verbalne komunikacije zmanjšano, je potrebno očetu predstaviti najprej splošne informacije o dojenčku in njegovi terapiji, v nadaljnjih obiskih pa se količina in specifičnost informacij, usmerjena k očetu, počasi stopnjuje.

Upoštevati je namreč potrebno dejstvo, da se tako mama kot oče znajdeta v popolnoma neznani emocionalni situaciji, ko prvič vidita svojega nebogljenega otroka, ujetega v napeljave in aparature.

Pred dejanskim prvim stikom in pogledom na otroka, osebje očetu obrazloži, da je dojenček zelo majhen, zaradi česar je nastanjen v inkubatorju, ki ga varuje pred okolico in mu zagotavlja toplino in zavetje pred infekcijami in hrupom.

Očetu se pojasni, da je njegov otrok še nezrel in nezmožen samostojnega življenja, ekstremno majhen in njegova koža je intenzivno rdeče barve, zato je za njegovo varnost in preživetje potreba uporaba številnih aparatur. 

Prvi pogled na otroka, skupek informacij in negotovost ponavadi rezultirajo v joku, saj se v človeku sproži skupek nenadzorovanih čustev.

Očetje mnogokrat ne spravijo niti besede iz sebe in potrebujejo čas, da se soočijo z dejanskim stanjem.

V kolikor očetje želijo, jim osebje ponudi možnost dotika otročka, kar rezultira v zelo nežnem, krhkem in pogosto k ličkom usmerjen dotik, saj se malih dlani in nožic še ne upajo dotakniti. Kakor koli pa sam dotik otrokove dlani s prstom pomeni nov emocionalni val občutkov, saj bo otroček pod vplivom prijemalnega refleksa dlan razprl in krčevito zagrabil in stisnil prst. Takrat se v očetovih očeh sproži val nove samozavesti in upanja.

Velikokrat se šele tedaj v njih porodijo vprašanja in moč, da jih glasno izrazijo. Oče se tako znajde v stanju razpetosti med otrokom in partnerko in začuti potrebo po njunem povezovanju in prenosu informacij. V nastalem trikotniku tako najde »svoj prostor« in začuti, da je »koristen«.

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevali boste 1 EUR ali 5 EUR za nakup novih inkubatorjev. Vaš prispevek lahko pomaga rešiti življenje!