Mala dlan

Cena inkubatorja je primerljiva s ceno avtomobila srednjega razreda!

Oglasno sporočilo
8. 3. 2018, 09.17
Deli članek:

Inkubator je le ena od potrebnih aparatur, ki rešujejo življenja malih borcev.

Inkubator je toplotna naprava v kateri prvih nekaj tednov ali mesecev biva nedonošenček, nudi toploto, vlago ter nujno zaščito pred hrupom, prepihom, svetlobo in umazanijo iz okolice.

Cena inkubatorja je, kljub temu, da je ta le en del sistema aparatur, ki so potrebni za varno preživetje prezgodaj rojenih drobižkov, primerljiva s ceno avtomobila srednjega razreda.  

Mnogi nedonošenčki namreč potrebujejo tudi pomoč pri dihanju s t.i. "umetnimi pljuči" ali respiratorji, ki so prilagojeni občutljivim dihalom.

Za dovajanje zdravil in prehrane v žilo ali želodček včasih potrebujejo tudi zelo natančne črpalke. Le-te vsako minuto počasi in nadzorovano potisnejo v telo tudi količine, ki so manjše od desetine mililitra.

Nedonošenčke, ki se borijo z zlatenico, se zdravi z obsevanjem z modrimi lučmi (t.i. fototerapija) - posebnimi svetilkami, s katerimi se jim obseva kožo in spreminja za možgane nevaren rumeni pigment bilirubin v nenevarnega, ki ga otrok izloči s sečem.

Pošljite SMS z vsebino DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevajte 1 € ali 5 € za nakup novih, nujno potrebnih inkubatorjev v ljubljanski porodnišnici. Vaš prispevek bo pomagal rešiti mala življenja!

Njihovo bitje srca, dihanje, krvni tlak, nasičenost krvi s kisikom, koncentracijo ogljikovega dioksida v izdihanem zraku in krvi se spremlja s posebnimi monitorji življenjskih funkcij, saj minimalno odstopanje od primernih vrednosti že lahko povzroči dolgotrajne posledice.

Delovanje organov je treba pogosto preverjati tudi z ultrazvočnim aparatom.  Ta mora biti opremljen s tipalom, prilagojenim za najmanjše glavice, srčke in trebuščke.