Mala dlan

Materino mleko je pomembno za nedonošenčka!

Oglasno sporočilo
8. 3. 2018, 09.16
Posodobljeno: 8. 3. 2018, 09.17
Deli članek:

V Sloveniji se letno prezgodaj rodi okoli 7% otrok. Študije ugotavljajo, da so ti otroci, v primerjavi z otroci rojeni ob roku, dojeni veliko manj.

Potrebe po hranilih in imunološki zaščiti nedonošenčkov so, zaradi njihove raznolikosti, zelo različne. Strokovnjaki so prepričani, da je materino mleko najbolj ustrezna prva hrana za dojenčka, še posebej prezgodaj rojenega, ki za začetek svojega življenja potrebuje predvsem ustrezen zagon.

Raziskave kažejo, da je mleko mater, ki so rodile predčasno, bogatejše predvsem z beljakovinami in z vsebnostjo bioaktivnih snovi. Nedonošenčki predvsem zelo potrebujejo kolostrum, saj jim ta zagotavlja pomoč pri boljšem in hitrejšem prilagajanju na prezgodnje izvenmaternično življenje, predvsem s hormoni in rastnimi dejavniki, ki ojačajo črevesno steno tako, da ne prepušča nevarnih klic. Kolostrum ima pomembno vlogo tudi zaradi svojega odvajalnega učinka, saj zmanjšuje možnosti za nastanek zlatenice.

Če je dojenček že zmožen sesati, je vedno priporočljivejše, da se ga doji, kar omogoča več telesnega stika, kot hranjenje po steklenički in je za nedonošenčka izjemnega pomena, saj s tem pridobi potrebne koristi.

Nadvse pomembna pa je tudi podpora izobraženega medicinskega osebja materi, da se lahko čimprej nauči skrbeti in negovati svojega dojenčka in čimprej čimveč dojiti.

Študije so tudi pokazale, da nega otroka s kengurujčkanjem, telesni stik kože na kožo ter čimvečja materina prisotnost in seveda hranjenje z njenim mlekom, pokaže pozitiven vpliv na razvoj in predvsem zdravje nedonošenčka.

Zadostno število inkubatorjev je za nedonošenčke ključnega pomena, žal pa jih trenutno v Porodnišnici Ljubljana primanjkuje. Pošljite SMS na 1919 z vsebino DLAN ali DLAN5 in prispevajte 1 € ali 5 € za nakup novih inkubatorjev v ljubljanski porodnišnici. Veseli bomo vašega prispevka!