Mala dlan

Posvetite pozornost znakom prezgodnjega poroda!

Oglasno sporočilo
5. 2. 2018, 08.27
Posodobljeno: 5. 2. 2018, 08.29
Deli članek:

Obdobje nosečnosti in poroda bi moralo biti za žensko najlepši čas njenega življenja. Včasih pa se ta pravljica sprevrže v neznano in s strahom prepleteno obdobje. Preverite kako ukrepati, kadar opazite znake zapleta.

V primeru, da pred 37. tednom nosečnosti opazite nekatere znake, obstaja verjetnost prezgodnjega poroda, zato je v komunikacijo potrebno vpeljati zdravnika.

Znaki prezgodnjega poroda: 
  • tiščanje navzdol;
  • bolečine in/ali krči v trebuhu (podobni tistim ob menstruaciji);
  • bolečine v križu, še zlasti, če te bolečine prej ni bilo čutiti;
  • povečan izcedek, predvsem če je sluzast, voden ali so v njem sledovi krvi;
  •  krvavitev iz nožnice.

Kakšen način za posredovanje pri zapletih poroda bo izbran, odloči ginekolog porodničar v danem trenutku.

V Sloveniji se možnost prezgodnjega poroda pred 37. tedni nosečnosti giba med 5 in 7 %. V zadnjih desetih letih je približno 1,2 % otrok rojenih pred 32. tednom in 0,5 % pred 28. tednom nosečnosti.

S prezgodnjim porodom naj bi bilo povezanih kar nekaj dejavnikov, ki pa jih sodobna medicina še vedno se zna dokončno ovrednotiti in zdraviti, kar posledično onemogoča preprečitev prezgodnjih porodov.

- življenjski slog (npr. kajenje, slaba prehrana)

- psihosocialni status

- morebitne bakterijske okube rodil (npr. bakterijska vaginoza (BV), aerobni vaginitis, kolonizacija nožnice s streptokokom skupine B (SSB), glivične okužbe nožnice, uroinfekt, horioamnionitis)

Poskrbite zase in za svojega prihajajočega potomca, svojo dlan in pomoč pa ponudite tudi ostalim, ki vašo pomoč potrebujejo. Veseli bomo vašega prispevka! Pošljite SMS na 1919 z vsebino DLAN ali DLAN5 in prispevajte 1 € ali 5 € za nakup novih inkubatorjev v ljubljanski porodnišnici.

- cervikoistmična insuficienca (slabost tkiva materničnega vratu), pridobljena (po operacijah – na primer konizacija) ali prirojena (prirojena slabost vezivnega tkiva)

- število plodov in bolezni nosečnice: znane in novo odkrite kronične bolezni (npr. arterijska hipertenzija,sladkorna bolezen, odvisnost od drog)

- bolezni, povezane z nosečnostjo (npr. krvavitve v nosečnosti,
predeklampsija, nosečnostna sladkorna bolezen), razvojne nepravilnosti maternice (npr. pregrada maternice, dvojna maternica, enoroga maternica …).

Velikokrat glavni vzroki sprožitve prezgodnjega poroda so povezani s preobremenitvijo matere, stres ter okužbe, ki lahko preidejo iz nožnice v maternico. Predvsem je potrebno upoštevati, da se prezgodnji porod lahko pojavi tudi pri ženskah, ki sicer ne kažejo nobenih znakov rizične nosečnosti ali drugih prepoznavnih nevarnosti.

Nosečnice lahko v izogib prezgodnjemu porodu ogromno prispevajo same s tem, da si vzamejo čas zase in poslušajo svoje telo. Zaskrbljenost in strah pustite ob strani in otroku, ki ga nosite namenite svoj čas, da se z njim pogovarjate in mu namenjate le toplino in ljubezen, brez stresa in strahu.

Pomagajte!

Za nedonošenčke so inkubatorji življenjskega pomena, v Porodnišnici Ljubljana pa jih primanjkuje. Pošljite DLAN ali DLAN5 na 1919 in pomagajte pri nakupu novih inkubatorjev.