Mala dlan

8 dejstev o nedonošenčkih

Oglasno sporočilo
18. 1. 2018, 15.58
Posodobljeno: 26. 1. 2018, 09.05
Deli članek:

Ali Slovenci sploh vemo, kdo je nedonošenček? Za vas smo izbrskali hitra dejstva o teh malih, nebogljenih bitjecih, ki za preživetje nujno potrebujejo našo pomoč.

Jaka Koren
V ljubljanski Porodnišnici se rodi tretjina slovenskih novorojenčkov. Med njimi je vsako leto tudi okrog dvesto nedonošenčkov, ki ob rojstvu tehtajo manj kot poldrugi kilogram.

Ali ste vedeli ...

1. Med prezgodaj rojene otroke uvrščamo tiste, ki se rodijo pred 37. tednom.
2. V Sloveniji se je najbolj zgodaj rodil in preživel novorojenček, rojen v 22. tednu nosečnosti.
3. Najlažji brez pomembnih posledic preživeli novorojenček v Sloveniji je ob rojstvu tehtal 405 g.
4. Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 g, v 32. tednu pa 1750 g.
5. Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu manj kot 20-odstotna, v 26. tednu več kot 85-odstotna, v 30. tednu pa več kot 95-odstotna.
6. Najmanjši nedonošenčki zaradi zdravljenja včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot pol leta.
7. Najpogostejše posledice zelo prezgodnjega rojstva so kronične bolezni pljuč in posledice zapletov v možganih.
8. Prezgodaj rojeni otroci imajo povečano tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, srčno-žilnega in dihalnega sistema.

V svetu je zabeleženih vedno več prezgodnjih rojstev otrok. Nedonošenčki prvih nekaj dni ali tednov nujno potrebujejo podporo aparatov in nego visoko specializiranega medicinskega osebja. Ker v Ljubljanski porodnišnici trenutno primanjkuje vsaj pet inkubatorjev, ki ohranjajo malo življenje pri močeh, smo se odločili pomagati!

Pomagajte tudi vi! Pošljite DLAN ali DLAN5, na 1919 za nove inkubator Ljubljanske porodnišnice in našim malčkom omogočite preživetje.