Mala dlan

Večje število inkubatorjev je nujno potrebnih!

Katja Božič
18. 1. 2018, 15.43
Posodobljeno: 19. 1. 2018, 11.05
Deli članek:

V Porodnišnici Ljubljana potrebujejo nove inkubatorje. In v akciji Mala dlan, veliko življenje, jim pomagamo zbirati sredstva tudi mi. Pridružite se nam in pošljite DLAN ali DLAN5 na 1919 za nove inkubatorje!

Jaka Koren

Kje tiči velik problem?

Večje število inkubatorjev je v Porodnišnici Ljubljana nujno tudi zaradi preprečevanja bolnišničnih okužb, ki lahko najbolj nezrela in ranljiva bitja smrtno ogrožajo. V inkubatorjih se namreč po nekaj dneh uporabe lahko namnožijo bakterije, ki se zadržujejo v skritih vlažnih kotičkih. Zato jih je vsake tri ali štiri dni treba razstaviti na najmanjše dele, očistiti, razkužiti, posušiti in sestaviti nazaj. Ves postopek, ki ga opravlja izkušena bolničarka, traja od šest do sedem ur. In preden v čist inkubator naselijo novega novorojenčka, je treba počakati vsaj še kakšen dan.

Inkubator mora otroka pričakati primerno ogret, sicer bi ga lahko nevarno podhladil. Še vedno pa je inkubator seveda le »osnovna hišica« za bivanje, za življenje so enako pomembne še številne druge aparature – od monitorjev za spremljanje življenjskih funkcij, aparatov za pomoč pri dihanju (respiratorjev) do črpalk za dovajanje zdravil in hrane.

Zato so inkubatorji v Porodnišnici Ljubljana nujno potrebni. Pomagajmo nedonošenčkom skupaj!

Pošljite sms DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevajte 1€ ali 5€ za nove inkubatorje.