Mala dlan

Drobceni bojevniki, veliki za dlan

Katja Božič
18. 1. 2018, 12.40
Posodobljeno: 19. 1. 2018, 11.06
Deli članek:

Obisk Enote za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov v ljubljanski porodnišnici je nekaj posebnega.

Jaka Koren
dr. Lilijana Kornhauser Cerar

Pravzaprav je darilo, saj te opomni na neverjetno moč in ponižnost do življenja, ki se veča z vsakim utripom drobnih srčec za dlan velikih borcev. Nad njimi bedijo požrtvovalno medicinsko osebje na čelu z vodjo dr. Lilijano Kornhauser Cerar (na oddelku je že od samega začetka pred tridesetimi leti in se spomni večine teh malih čudežev, ki so zrasli v velike ljudi z izjemno energijo) in starši, predvsem mamice otročkov, za katere Cerarjeva pravi, da so pomemben del ekipe. 

Izjemno ljubezen in predanost je začutiti takoj ob vstopu na oddelek, ki je bil ob našem obisku 120-odstotno zaseden. Neverjeten optimizem pa je na oddelku skorajda predpisan! »Se je že zgodilo, da pri kakšnem otročku nismo imeli veliko upanja na uspeh, pa se je izkazalo, da če starši ohranjajo optimizem, se vse bolje izteče,« je dejala Cerarjeva. Lep primer za to sta izjemno nezrela dvojčka Mark in Maja, ki jima zdravniki sprva niso dajali veliko možnosti za preživetje. »Pa so nas starši vsak dan prepričevali, da se je vredno bojevati zanju. Zdaj sta stara že leto in pol in sodeč po fotografijah, ki nam jih pošljejo starši, jima gre odlično!« 

Prezgodnji porod je presenečenje

Prezgodnji porod je dogodek, ki praviloma preseneti nosečnico, družino in celo ginekologa. Če nosečnice niso ogrožene zaradi kakšne kronične bolezni in nosečnost normalno poteka, ni nobenega znaka, ki bi napovedal prezgodnji porod. »V dveh tretjinah porodov je takšen porod nepričakovan,« pravi Cerarjeva in ob tem poudari izjemen napredek neonatologije. Ta veja medicine, ki se ukvarja z novorojenčki, je omogočila, da se je v zadnjih 30 letih preživetje prezgodaj rojenih otrok močno povečalo. »Ob odprtju nove ljubljanske porodnišnice je bilo skoraj nemogoče, da bi preživel novorojenček, ki se je rodil po šestindvajsetih tednih nosečnosti in je tehtal manj kot en kilogram. Zdaj podobno razmišljamo, kadar se rodi otrok po 24 tednih nosečnosti ali tehta manj kot 500 gramov. Se pa danes zdi skoraj samoumevno, da bo preživel novorojenček s 1000 g porodne teže in da bo po letu ali dveh enak vrstnikom, ki so se rodili ob roku.« Pa vendar pogled na krhko, za dlan veliko bitjece, vse prepredeno s cevkami in aparaturami v inkubatorju, zlasti pri starših in obiskovalcih oddelka še vedno vzbuja občutke nemoči, strahu in obupa.

Pošljite sms DLAN ali DLAN5 in prispevajte 1€ ali 5€ za nove inkubatorje, ki jih mali borci zares potrebujejo. 

Zato lahko skupaj z nami sodelujete v akciji Mala dlan, veliko življenje. Inkubatorjev v Porodnišnici Ljubljana namreč primanjkuje in jih nujno potrebujejo.