Hrvaška 2021

OMIŠ – majhno mesto, velika dogodivščina!

Oglasno sporočilo
30. 6. 2022, 11.12
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 11.17
Deli članek:

Omiš – mestece na izlivu reke Cetine, od Splita oddaljeno zgolj 25 kilometrov. Edinstveno v združitvi reke, morja in gora, s ponosno preteklostjo in bogato kulturno dediščino.

Toliko raznolikosti in nasprotij na tako majhnem prostoru ne boste našli nikjer drugje! Od zaščitene krajine kanjona Cetine, visokih gorskih verig Mosorja in Dinare, ki se spuščajo do kristalno čistega morja, Omiške riviere, peščenih in kamnitih plaž ter zaliva Vruja pa do slavnih Poljic in drugih vasi omiškega zaledja, ki ponosno negujejo duh starih časov.–

V Omišu lahko uživate v kulturi, počitku na plaži, izletih in sprehodih, pa tudi bolj aktivnem dopustu, zato je idealna destinacija za ljubitelje adrenalinskih doživetij, dogodivščin in posebnih doživetij.

Zipline – najbolj vznemirljiv način za doživetje kanjona reke Cetine med triurno dogodivščino je zipline. Kako vznemirljiv? Tako, kot je lahko spust po dva kilometra dolgih pletenicah.

Tematske steze, hiking in treking – iz Omiša lahko po dobro urejenih stezah dosežete najvišje vrhove okoliških gora, trdnjave, prečudovite razgledne točke in slikovite vasice.

Prosto plezanje – ne glede na to, ali se učite prvih plezalnih korakov ali že resno preizkušate svoje možnosti, vas na vrhu čaka izjemna nagrada, pogled na rdeče strehe starega mesta, dalmatinske otoke ali kanjon Cetine.

Rafting – rečna dogodivščina, primerna za vse ljubitelje adrenalina!

Kajakaštvo – v malih kajakih, enosedih ali dvosedih, lahko raziščete tudi najbolj skrite kotičke kanjona.

Kanjoning – za spoznavanje čarov reke Cetine ni boljšega načina od kanjoninga, adrenalinske izkušnje, ki združuje sprehod ob reki, kopanje pod slapovi in obvladovanje rečnih brzic.

Potapljanje – Omiška riviera je pravi raj za potapljače: od plitkih, vsem dostopnih podmorskih ravnic do globokih in skritih čeri za izkušene potapljače.

Gastronomija
Zahvaljujoč burni preteklosti so se na območju Omiša stoletja mešali razni gastronomski vplivi: jedi z žara in jedi izpod peke so prva točka omiškega gastronomskega popotovanja, ki se nadaljuje z dobrimi vini, rečnimi in morskimi ribami ter oljčnim oljem. Znamenite delikatese, kot sta dalmatinski pršut in poljiški soparnik, Omiš uvrščajo med destinacije, v katerih življenje slavijo tudi z dobro hrano.

Dogodki
Omiš je z dogodki bogata destinacija: mednarodni Moto party, Likovna kolonija, Festival sodobne umetnosti, ribiški večeri, večeri soparnika, športne prireditve, kot sta omiški plavalni maraton in tekaški polmaraton, spomladanski treking pokal in mednarodne tekme Dalmacija ultra trail. Številni so dogodki, ki negujejo kulturno dediščino in jo varujejo pred pozabo. Guitar fest in Gusarska bitka sta le dva od teh.
Omiš je še zlasti ponosen na polstoletno tradicijo znamenitega Festivala dalmatinskih klap.

Namestitev
Ob zasebnih namestitvah, ki sicer na širšem območju Omiša prevladujejo, lahko uživate v hotelih tik ob morju ali v središču mesta. Ljubitelje kampiranja bodo razveselili tako kampi v središču mesta kot tisti na obali, ki nudijo občutek samote in intime.
Zaledje Omiša ponuja atraktivno namestitev v avtentičnem okolju, na sami Omiški rivieri pa skoraj vse hiše in apartmaji ponujajo nepozaben pogled na morje. Za vsak okus nekaj.