Destinacija, ki jo ljubi sonce

Klara Svetičič
3. 4. 2024, 14.47
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 12.40
Deli članek:

Z zlatimi plažami, zelenimi borovici, prelepimi vinogradi in oljčnimi nasadi ter azurno modrim morjem so Tučepi počitniška destinacija, ki jo je težko preseči.

Gre za znano turistično destinacijo v središču Dalmacije na Makarski rivieri ob vznožju gore Bikove. Tučepi s svojim edinstvenim položajem nudijo številne možnosti za preživljanje dopusta, nahajajo pa se le 80 kilometrov od splitskega letališča in so lahkodostopni prek vseh povezav. Čeprav ponujajo vse za sodoben način aktivnega dopusta, pa gre po drugi strani za starodavno naselje z več tisoč let dolgo preteklostjo. Kombinacija vseh teh značilnosti, kristalno čisto morje in najvišja gora v Sredozemlju pa jih postavljajo med vodilne destinacije za vse, ki iščejo mir in sprostitev v neokrnjeni naravi. Ne glede na želje posameznika, vas bodo v Tučepih vedno sprejeli gostoljubni ljudje ter edinstvena pokrajina gora, obale in morja. 

Začetki turizma segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je hotel Jadran predstavljal najsodobnejši in najlepši hotel na Jadranu.

Zanimivosti iz preteklosti

V starem delu mesta prevladuje impresivna cerkev svetega Antona Padovanskega iz leta 1901, poleg hotela Neptun na zahodni strani mesta pa je srednjeveška kapela svetega Jurija iz leta 1311, ob njej pa arheološki park, ki govori o bogati zgodovini kraja. 

Paša za oči in dušo

Tisti, ki poleg miru iščete tudi bolj adrenalinske aktivnosti, lahko uživate v spustu po »zip-line« jeklenici oziroma po šestih jeklenicah, ki so razpotegnjene čez kanjon v Tučepih. Čisto vsaka od njih ponuja prelep razgled na obalo in bližnje otoke. Ljubitelji morja lahko uživate v potapljanju, vožnji z vodnimi skuterji ali banano, se preizkusite v wakeboardingu in številnih drugih vodnih aktivnostih. Povzpnete se lahko tudi na goro Bikovo, kjer lahko uživate v njeni naravni lepoti in morda celo dosežete vrh pri 1762 metrih nadmorske višine. 

Okusite Tučepe

Prave okuse tega kraja lahko okusite z morskimi sadeži in ribami, meso pa pokusite tisto, pripravljeno na tradicionalen način, izpod peke. Seveda ne smete pozabiti na najboljši dodatek, poznano tučepsko oljčno olje in vrhunsko rdeče ali belo dalmatinsko olje.