Spoznajte zagrebški obroč

K.M.
12. 4. 2021, 14.51
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 14.51
Deli članek:

Čeprav zajema največje in glavno mesto države, je Zagrebška županija šele osma največja po velikosti na Hrvaškem. A zato ni nič manj pomembna.

Shutterstock
Srednjeveška trdnjava v Samoborju

V županiji je vse seveda osredotočeno na glavno mesto Zagreb, predeli na vzhodu, jugu in zahodu pa so velikokrat poimenovani zagrebški obroč oziroma poetično »najlepša zagrebška ogrlica«. Na zahodu prevladujejo hribovite in gorske regije, na jugu in vzhodu pa so številne ravnine. Milo celinsko podnebje omogoča najrazličnejše turistične aktivnosti vse leto.

BOGATA NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA

Priporočamo vam ogled naravnega parka Medvednica in gorovja Žumberak - Samobor, rezervatov Crna mlaka in Japetič ter posebnega botaničnega rezervata Creta Dubravice (rožmarin in mesojede rastline) in rezervata Sava. Območje je bogato s kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi. Tu najdete mestno jedro Samoborja,ostanke Zelingrada, utrdbe, ki je bila namenjena zaščiti cest v tej županiji, številne primere rimske arhitekture, dvorce in baročne cerkve v Jastrebarskem, med katerimi so zagotovo najbolj znani Novi dvori Josipa Jelačića, in še bi lahko naštevali.

Shutterstock
Jastrebarsko

VRAČANJE K NARAVI

V številnih krajih Zagrebške županije ponujajo možnost »seoskega« turizma oziroma turizma, katerega glavni namen je vrnitev k naravi. Daleč stran od vsakdanjega stresa, v osrčju zelene narave čakajo na vse, ki želijo v prvi vrsti izkusiti umirjeno življenje, ki ga popestri domača kulinarika. Privoščite si vožnjo s kočijo, jahanje, podajte se na sprehod po gozdu in med vinogradi, spoznajte delovanje mlina in uživajte v številnih drugih aktivnostih, ki na prvo mesto postavljajo naravo.

AVTOHTONA DOMAČA KUHINJA

Prebivalci Zagrebške županije tudi v kuhinji niso pozabili na svoje korenine, veliko pozornosti pa namenjajo tudi vinogradništvu. Posebnost tega območja so zagotovo tudi številni vinogradi in vinske kleti. Zagrebška županija je med najbolj vinorodnimi predeli Hrvaške. Naravne značilnosti, rodovitna tla, sonce, klima, in predvsem znanje ter ljubezen do vina so tiste sestavine, ki zagotavljajo najboljša vina na Hrvaškem. Najbolj značilna področja pridelave vina pa so Samobor, Jastrebarsko in Vrbovac.