Hrvaška 2021

Dubrovnik - eno izmed najbolj veličastnih mest

K.M.
12. 4. 2021, 14.35
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 14.37
Deli članek:

Dubrovnik s svojim vzvišenim položajem in pogledom na mirno modro morje Jadranske obale spada med najbolj veličastna mesta na svetu.

Shutterstock
V Dubrovniku lahko uživate v okoli 2500 sončnih urah na leto.

Je eno od štirih največjih mest Dalmacije. Leta 1979 se je Dubrovnik znašel na seznamu Unescove svetovne dediščine. Dubrovnik je posebno znan po očarljivem starem mestnem jedru in znamenitem obzidju ter mnogih muzejih in elegantnih baročnih cerkvah, ki so bile vgrajene v trdne srednjeveške utrdbe, ki živo prikazujejo zgodovino mesta. Zato ne preseneča, da je bil izbran za kuliso marsikaterega prizora iz priljubljene serije Igra prestolov ter da so v njem posneli celo nekaj prizorov sage Vojna zvezd. K temu dodajte lepe peščene plaže, neokrnjeno morje, restavracije z vrhunsko kulinariko, elegantne hotele s petimi zvezdicami in avanturistične športne objekte.

Profimedia
Hrvaški turistični biser Dubrovnik.

Profimedia
Dubrovnik

Zaradi vsega tega je Dubrovnik postal priljubljena turistična destinacija tudi mnogih svetovnih zvezd, kot so Beyonce, Roman Abramovič, sir Roger Moore, Bob Geldof in Johnny Depp. Število obiskovalcev vztrajno narašča, v letu 2013 pa je število potnikov na križarjenju v Dubrovniku v enem letu prvič preseglo milijon. Mesto se je moralo s podjetji, ki se ukvarjajo s križarjenjem, sporazumeti, da se na dan ne izkrca več kot 8000 potnikov, da bi preprečili prenatrpanost, čeprav se to pravilo v pestri sezoni včasih ne upošteva.

Profimedia
Igra prestolov - snemanje v Dubrovniku.

profimedia
Znamenita dubrovniška vzpenjača

profimedia
otok Lokrum

Profimedia
Benediktinci so na otoku postavili samostan.

Kdaj na obisk

Dubrovnik je najbolje obiskati v pomladnih in poletnih mesecih, zaradi milega podnebja pa je obisk mogoč vse leto. Poletni meseci so v Dubrovniku vrhunec. Pričakujte veliko množico in toplo vreme, ne glede na zdravstvene razmere, ki so dodobra spremenile demografijo turistov. Maj in september pa sta odlična meseca za obisk Dubrovnika, če se želite izogniti množici in uživati v toplem vremenu.