Zadar: Od bogate zgodovine do modernega turizma

K.M.
19. 4. 2024, 14.24
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 11.04
Deli članek:

Zadar je odlična kombinacija zgodovine, narave in modernega turizma, ki zadosti pričakovanjem čisto vsakega turističnega potrošnika.

Dreamstime
Kopenska vrata iz leta 1543 v luki Foša

Glavno mesto Zadrske županije je Zadar, pomembna pristaniška točka. Gotovo gre za eno izmed najbolj zaželenih turističnih destinacij v Evropi: v mestu so pomembne stavbe iz beneškega obdobja, stolnica iz 13. stoletja, rimski forum, mestna vrata, ostanki mestnega obzidja iz zgodnjega srednjega veka … Njegova zgodovina naj bi po zadnjih zapisih segala vse do 1. stoletja pred našim štetjem. Obisk mesta je primeren tako za družine kot za tiste, ki radi potujete sami. Če vam ne bo dovolj sama lepota starega mesta, najdite svoj mir v enem izmed številnih parkov ali pa obiščite enega izmed številnih muzejev.

Maraskino
Originalni zadrski liker Maraskino je poznan po svetu, ima pa značilno sladek okus in aromo. Po tradicionalnem receptu ga zdelujejo iz višnje maraske, ki so ga ustvarili lekarnarji dominikanskega samostana v začetku 16. stoletja. Uporabljajo ga tudi v kulinariki, najbolj znan primer je rabska torta. 

Profimedia
Zadar

Profimedia
Nin: cerkev sv. Nikole


Kaj si morate ogledati? 

Morske orgle 
Narejene so po projektu arhitekta Nikole Bašića in so nameščene v bližini novega pristanišča za križarke, v sklopu zadrske obale. Gre za posebno oblikovano obalo z nekaj vrstami stopnic, ki se spuščajo proti morju. Stopnice se raztezajo sedemdeset metrov ob obali. Pod njimi so, na ravni najnižje oseke morja, pravokotno na obalo vgrajene cevi različnih dolžin, premera in nagiba, ki se poševno dvigajo do obalnega tlaka in končajo v kanalu (servisnem hodniku). Tu so na ceveh pritrjene piščali, ki naključno igrajo sedem akordov, sestavljenih iz petih tonov. Nad kanalom so preluknjane kamnite stopnice, skozi katere izhaja zvok zraka, ki ga potiska morje.

Dreamstime
Arhitekturna znamenitost Zadra - morske orgle.



Pozdrav soncu
Neposredno ob morskih orglah stoji še ena zadrska atrakcija, s katere se dobro vidijo Zadrski kanal in otoki, ter ponuja pogled na sončni zahod, ki je v Zadru še posebej poznan. Ob zahajanju sonca se prižge tudi razsvetljava, vgrajena v krogu in po posebnem programiranem scenariju proizvaja izjemno privlačno svetlobno igro v ritmu valov in zvoka morskih orgel.

Cerkev svetega Donata
Cerkev svetega Donata je najbolj poznan spomenik in simbol mesta Zadar ter tudi pomembna hrvaška zgradba iz zgodnjega srednjega veka. Zgrajena je po tradiciji zgodnje bizantske arhitekure v zgodnjem srednjem veku, verjetno v začetku 9. stoletja, na ostankih rimskega foruma. Je krožne oblike, manjka ji južni prizidek, zato se s te strani vidi središčno krožno jedro.