Užitek na Kvarnerju

K.M.
12. 4. 2021, 10.57
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 10.57
Deli članek:

Kvarner je poleg Istre zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih in tudi najbolj dostopnih destinacij za Slovence. Vse bolj priljubljen

Profimedia
Mostnino na otok Krk so ukinili.

PRELEPE PLAŽE

Kvarner je zagotovo znan tudi po svojih sanjskih plažah. Vela plaža v Baški na otoku Krku velja za eno najlepših na celotnem Jadranu. V Loparju na Rabu je Rajska plaža dolga skoraj dva kilometra. Na otoku Cresu je ena izmed najlepših plaž zagotovo plaža Lubenice. Ne izpustite pa niti mestne plaže v Crikvenici in plaže Sipar v Mošćeniški Dragi.

PRILJUBLJENI OTOKI

Otoka Krk in Cres sta med Slovenci med najbolj priljubljenimi. Za to so najbolj zaslužni prijetno podnebje ter predvsem ugodne in hitre cestne povezave in trajekti. Vse bolj priljubljen pa je zaradi dostopnosti tudi otok Rab. Glavni vzpon turizma na Krku se je seveda začel po drugi svetovni vojni, velik vzpon pa je doživel po letu 1965. Za razvoj turizma na otoku se trudijo prebivalci vseh njegovih predelov (Omišalj, Malinska-Dubašnica, Punat, Baška in Vrbnik), tudi mesta Krk. Cres je s svojo raznoliko naravno in kulturno dediščino primer kvarnerskega otoka, ki navduši čisto vsakega. Po eni strani se lahko posvetite raziskovanju številnih cerkva, palač in drugih arhitekturnih stvaritev, po drugi pa preprosto uživate v neverjetnih razgledih na točkah, kjer vas nihče ne moti. Veliko pozornosti na otoku namenjajo tudi športu in rekreaciji.

Valamar-d-d
Camping

KULINARIKA

Od gastronomskih poslastic je treba omeniti znamenitega kvarnerskega škampa, jagnjetino z otoka, divjad, gozdne sadeže, obilico užitnih gob, lovranske marone in od vin vrbniško žlahtino. Prav posebna je tudi rabska torta, ki je oblikovana v spiralo. Legenda pravi, da so jo leta 1177 postregli že papežu Aleksandru III. pri blagoslovu rabske katedrale Marijinega vnebovzetja, znano pa je tudi, da se je rabska torta pripravljala kot specialiteta za časa vladavine Benečanov pred več kot tristo leti. Glavna sestavina so mandlji.