Skrivnosti Istre

K.M.
12. 4. 2021, 10.56
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 10.56
Deli članek:

Istra je zagotovo hrvaška županija, ki ne ponuja samo morja in mediteranskega vzdušja v mestih, ampak tudi ostanke antike in dediščino Benetk ter močan vpliv Srednje Evrope.

Dreamstime
Poreč

O njeni bogati zgodovini, ki ne sega samo v srednji vek, ki je močno prisoten še danes, govorijo tudi odkriti odtisi dinozavrov, na podlagi katerih so osnovali številne turistične točke. Istrska županija ponuja raznolike rekreacijske možnosti tako za rekreativce kot resne športnike: polotok prepredajo številne krajše in daljše pohodniške ter kolesarske poti.

Dreamstime
Slikoviti Motovun je znan po filmskem festivalu.

Čudovite plaže kar kličejo po plavanju in drugih vodnih športih. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji gora ali prostega plezanja, jamarstva, jahanja, ribarjenja, golfa, adrenalinskih športov … Pozabiti pa ne gre niti na številne naravne danosti, ki jih lahko odkrivate na lokacijah, kot so Brioni, Učka (najvišja točka Istre), Limski zaliv, Motovunski gozd, Zlati rt, Palud, Šijana in Kamenjak.

GASTRONOMIJA

Istre ne smete zapustiti, ne da bi jo okusili. Čeprav je kulinarična ponudba zagotovo osnovana na morskih dobrotah, predstavlja Istra tudi raj za ljubitelje tartufov, ki so eden glavnih elementov istrske kuhinje. Seveda ne gre niti brez vina in njihove avtohtone malvazije, dišečega muškata in okusnih rdečih vin. Prav tako ne pozabite na suhomesne izdelke, postrežene z olivami in domačim istrskim sirom.

REKREACIJA

Istrska županija ponuja raznolike rekreacijske možnosti tako za rekreativce kot resne športnike: polotok prepredajo številne krajše in daljše pohodniške in kolesarske poti, čudovite plaže kar kličejo po plavanju in drugih vodnih športih, na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji gora ali prostega plezanja, jamarstva, jahanja, ribarjenja, golfa, adrenalinskih športov …

Profimedia
Rovinj