CPP

Otroke je spremljal Kuža Pazi

Oglasno sporočilo
6. 10. 2017, 09.00
Deli članek:

Jesen pomeni zaključek brezskrbnih počitnic in začetek novih delovnih obveznosti. Za številne prvošolke in prvošolce je dan, ko prvič sedejo v šolske klopi, posebno doživetje, njihove starše pa čaka zahtevna naloga: pripraviti otroke na nove izzive, kot je denimo varna pot v šolo in domov.

Prav pri zagotavljanju varnosti otrok v prometu, zlasti ob začetku šolskega leta, vsako leto na pomoč priskoči Zavarovalnica Triglav. Tako kot zadnjih 35 let so tudi letos prvošolčkom razdelili več kot 24 tisoč rumenih rutic. Kuža Pazi Zavarovalnice Triglav pa je skrbel za to, da so šolarji pred več kot 50 šolami po vsej Sloveniji varno prečkali cesto.

Starši, bodite dosledni

Na varnost v prometu želijo v Zavarovalnici Triglav opozarjati tudi z uporabnimi nasveti. Se denimo zavedate, da otroku, čeprav pozna nekatera prometna pravila, ne morete zaupati, da bo v skladu z njimi vedno tudi ravnal? Strokovnjaki opozarjajo, da znanje pri otroku še ne zagotavlja tudi varnega vedenja. Za varno vedenje otroka v prometu pa boste največ naredili s svojim zgledom, torej doslednim pravilnim ravnanjem.

Youtube
Previdno pri prečkanju cestišča.

Otroško mišljenje je egocentrično, kar pomeni, da se otroci ne znajo postaviti v vlogo drugega. Prepričani so, da to, kar vidijo sami, vidijo tudi drugi. Če torej oni vidijo avto, mislijo, da zagotovo tudi vozniki vidijo njih. To seveda ne drži vedno, sploh ne takrat, kadar so otroci za voznika v nevidnem polju, denimo skriti za parkiranim avtomobilom, smetnjakom, ograjo …

Otroci ne znajo dobro oceniti hitrosti in nimajo občutka za razdalje. Ne zmorejo torej pravilno presoditi, kako hitro bo avto, ki ga vidijo ali slišijo, pripeljal do njih.

Prometne znake lahko razumejo dobesedno. Ko na primer na prometnem znaku, ki voznike opozarja na bližino otrok, vidijo dva otroka v teku, razumejo, da morajo tam steči tudi sami. Prometni znak, ki označuje prehod za pešce, razumejo, kot da tam lahko cesto prečkajo le odrasli.

Tudi če otrok ve, da se mora pred prečkanjem ceste vedno ustaviti, lahko njegovo pozornost v trenutku preusmeri sosedov psiček ali starejši bratec in bo popolnoma nepredvidljivo stekel čez cesto, ne da bi sploh pomislil na nevarnost. Čustva so pri otroku pred razumom.

Na naši spletni strani lahko izveste več o tem, kako naj se otroci odpravijo v šolo, da bodo na cesti varni. Projekt VOZI VARNO, (po)misli na otroke omogoča tudi Zavarovalnica Triglav, ki sofinancira postavitev sistemov za umirjanje prometa v naseljih, v bližini šol in vrtcev ter na šolskih poteh.