CPP

Video: Promet in prvi šolski dan

Alma Glumac
4. 9. 2017, 10.30
Posodobljeno: 4. 9. 2017, 10.48
Deli članek:

Na prvi šolski dan smo obiskali OŠ Koseze iz Ljubljane ter skupaj z otroki preizkusili demonstracijske naprave za varnost v prometu.

Mitja Rodič
Maskota Lino je skupaj z otroki preizkusila demonstracijske naprave.

Bilo je živahno, saj so prvošolčke poleg direktorja AVP mag. Igorja Velova obiskali tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič, direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj ter podžupan MO Ljubljana g. Aleš Čerin. Gostje so nagovorili prvošolce in njihove starše, si ogledali varovanje otrok na bližnjem prehodu ter skupaj z otroki preizkusili demonstracijske naprave.

Mitja Rodič
Direktor Agencije za varnost prometa (AVP) mag. Igor Velov zavezuje rumeno rutko prvošolcu.

Pred pričetkom šolskega leta na AVP svetujejo, da vozniki v bližini šol in vrtcev zmanjšajo hitrost, namenijo otrokom posebno pozornost na šolskih poteh, jim odstopijo prednost pri prečkanju na označenih prehodih za pešce, ne parkirajo na površinah za pešce in kolesarje, pri zavijanju levo ali desno v križiščih pa pozorno spremljajo prečkanje otrok na prehodih.

Mitja Rodič
Ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič si je ogledala varovanje otrok na bližnjem prehodu za pešce.

Tehtnice za prikaz naletne teže

Posebno pozornost je požela tehtnica za prikaz naletne teže, ki so s katero so AVP strokovnjaki preverjali, koliko smo pri različnih hitrostih (30/50/90 km/h) v trenutku trka (v zid, brez deformacij in krčenja pločevine) dejansko težki oziroma kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku.

Mitja Rodič
Velika gneča je bila pri tehtnici za prikaz naletne teže.

Posledice takšnih sil se lahko ublažijo le z uporabo varnostnega pasu in z vgrajenimi varnostnimi mehovi (air bag). Vse stvari v avtu morajo biti dobro pritrjene, kajti čim manjša je pot, tem manjša je sila, ki se sprosti pri trku in tudi poškodbe so s tem manjše.

Sila, ki se sprosti ob trku v oviro se s povečevanjem hitrosti izredno povečuje. Pri prometnih nesrečah se običajno trk zgodi v zelo kratkem času (0,08 sekunde). To pomeni, da se v tem kratkem času sprosti vsa energija, ki jo imata zaradi gibanja vozilo in potnik.

Priporočila staršem

Otroci morajo imeti v prvem in drugem razredu OŠ rumeno rutico, ki označuje, da so začetniki v prometu in so zato drugi udeleženci bolj skrbni. V primeru slabe vidljivosti pa tudi odsevnike, kresničke ali druge odsevnike.

S prometno vzgojo ne odlašajmo, ampak jo aktivno izvajajmo tako doma v družini, kot tudi v šolah. Samo s takšnim načinom vzgoje bomo otroka dobro pripravili, da bo čez nekaj let lahko samostojno sodeloval v prometu kot pešec ali kasneje kot kolesar in voznik.

Tudi otroci, ki bodo uporabljali organiziran šolski prevoz, morajo poznati pravila, da sedijo vsak na svojem sedežu, ter so med vožnjo vedno pripeti. Otroci v prvem razredu, pa tudi kasneje, če je prometna situacija bolj zahtevna, pa potrebujejo spremstvo odrasle osebe.

Mitja Rodič
Maskota Lino in prvošolki med pogovorom o varnosti v prometu.

Prvi šolski dan je minil zelo poučno. Tudi maskota Lino je skupaj z otroki in Aktualkom preizkusila vse demonstracijske naprave za varnost v prometu. Skupaj so zaključili, da bodo obvezno nosili v primeru slabe vidljivosti odsevnike in kresničke ter bili v bližini prometa vedno zelo previdni.