CPP

Prvi šolski dan

Alma Glumac
1. 9. 2017, 14.40
Posodobljeno: 4. 9. 2017, 09.45
Deli članek:

Danes je prvi šolski dan in tudi Aktualovci in Svet24.si smo zakorakali v šolo. Naš voditelj Jure Ličen, Aktualko, ekipa Svet24.si in maskoti Lino ter Pasavček so v sklopu projekta VOZI VARNO, (po)misli na otroke obiskali OŠ Koseze.

Mitja Rodič
Prvošolce smo pospremili na poti v šolo.

Osrednji dogodek sprejema prvošolcev je letos potekal na OŠ Koseze v Ljubljani, poleg direktorja Agencije za varnost prometa (AVP) mag. Igorja Velova pa so se ga udeležili tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič, direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj ter podžupan MO Ljubljana g. Aleš Čerin. Gostje so nagovorili prvošolce in njihove starše, si ogledali varovanje otrok na bližnjem prehodu za pešce ter skupaj z otroki preizkusili demonstracijske naprave.

Mitja Rodič.
Za varno vožnjo v avtomobilu in šolskem prevozu se moramo obvezno pripeti, svetuje AVP.

Podpis sporazuma

Ob tej priložnosti je potekal tudi podpis sporazuma med ministrstvom za infrastrukturo, ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo ter Javno agencijo RS za varnost prometa glede nadgradnje aktivnosti prometne vzgoje otrok in mladostnikov v slovenskih osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih. S podpisom sporazuma so se navedeni organi zavezali, da dejavnosti prometne vzgoje nadgradijo na sistematičen, celovit in strokoven način ter programe dopolnijo predvsem na ravni tretje triade osnovnih šol in srednjih šol.

Mitja Rodič.
Podpisniki sporazuma bodo dejavnosti prometne vzgoje nadgradili na sistematičen, celovit in strokoven način.

Vozniki, pozor!

Zavedati se moramo, da otroci zaradi majhnosti, svojih razvojnih značilnosti, značilnosti kognitivnega razvoja in večjega vpliva čustev promet dojemajo drugače kot odrasli. Na AVP svetujejo, naj vozniki v bližini šol in vrtcev zmanjšajo hitrost, otrokom na šolskih poteh namenijo posebno pozornost, jim pri prečkanju ceste na označenih prehodih odstopijo prednost, ne parkirajo na površinah za pešce in kolesarje, pri zavijanju levo ali desno v križiščih pa so še posebej pozorni na otroke ob prehodu čez cesto.

Mitja Rodič.
Maskote Pasavček, Lino in Aktualko so pozdravile otroke.