Test otroških sedežev

Preverite pred nakupom: med sedeži res veliko dobrih, a tudi nekaj slabih

Zoran Franc
12. 9. 2017, 16.09
Posodobljeno: 15. 9. 2017, 13.48
Deli članek:

Test 42 otroških sedežev v okviru Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) je pokazal, da je več kot polovica dobrih, so pa tudi taki, ki so prejeli slabo oceno.

Profimedia
Plačali boste 125 evrov kazni, če ne boste uporabljali otroškega avtosedeža.

Največ sedežev je dobilo skupno oceno dobro, osem sedežev negativno, noben pa ni dobil najboljše ocene zelo dobro. Pri testu so bili vzeti pod drobnogled predvsem sedeži, ki so pred kratkim prišli na trg, in nekateri drugi. Največ, 24 sedežev je dobilo skupno oceno dobro, deset sedežev pa je še prejelo pozitivno oceno zadovoljivo. Vsi ti sedeži presegajo homologacijske zahteve.

Na trgu tudi sedeži s slabo oceno

Med osmimi sedeži, ki so prejeli negativno oceno, so trije sedeži dobili oceno pomanjkljivo, pet sedežev pa oceno slabo. Med tremi sedeži z oceno pomanjkljivo sta sedeža joie every stage in graco milestone, namenjena otrokom od rojstva do telesne višine 150 centimetrov, po ugotovitvah AMZS imata namreč varnostne pomanjkljivosti. Pri sedežu axkid wolmax pa ni težav z varnostno zaščito, pač pa je njegova namestitev zelo zahtevna in je zato lahko velikokrat nepravilna.

Profimedia
Številni otroški sedeži so se izkazali kot nezadostni pri čelnem trku.

Rakotvorne prevleke

Med petimi sedeži z oceno slabo sta joolz izi go modular in isti sedež v kombinaciji z osnovo isofix izi modular i-size, pri katerih so v prevleki ugotovili močno presežene mejne vrednosti vsebnosti sredstva za preprečevanje gorenja TCCP, ki je rakotvorno.

Težave pri čelnem trku

Sedeža foppapedretii teknofix in tehnično enak sedež LCP kids saturn ifix sta se slabo izkazala pri čelnem trku, kjer trebušni del varnostnega pasu močno pritisne na otrokov trebuh in lahko povzroči notranje poškodbe. Pri čelnem trku so bile težave tudi s sedežem casualplay multipolaris fix, ki za zaščito uporablja zaščitno mizico. Slabo oceno je dobil tudi zložljivi sedež mifold grab-and-go, saj ne zagotavlja bočne zaščite. Če je otrok malce nemiren, lahko hitro zdrsne s sedeža, vodila sedeža pa ne zagotavljajo pravilnega poteka v avto vgrajenega varnostnega pasu prek otrokovega telesa.