Mobilna verzija
00:40 23. junij 2018

Hitro se zgodi nesreča

Š. K.
0

Ali ste vedeli, da se v povprečju pri nas na dan zgodi kar 50 prometnih nesreč?

Is-the-speedometer-reliable-in-telling-me-my-vehicles-real-time-speed

Neprimerna oz. neprilagojena hitrost predstavlja enega glavnih vzrokov prometnih nesreč na slovenskih in tudi evropskih cestah. Na Javni agenciji RS za varnost prometa opozarjajo, da bi z zmanjšanjem hitrosti zmanjšali ne le število prometnih nesreč, ampak tudi težo njihovih posledic.

Kot kažejo raziskave, že vožnja, ki za deset kilometrov na uro presega omejitev, pomeni bistveno večje tveganje za prometno nesrečo, posledice pa so neprimerljivo hujše. Verjetnost, da bo prišlo do nesreče, je namreč za 20 odstotkov večja. Če do nesreče pride, pa je verjetnost za hudo poškodbo 35 odstotkov večja, za smrt pa 50 odstotkov večja, kot če bi vozili po predpisih.

Če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo en kilometer na uro, bi se število prometnih nesreč znižalo za približno štiri odstotke.

Da je počasneje zares varneje, pa po njihovih navedbah kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 kilometrov na uro kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 kilometrov na uro pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot deset odstotkov.

Vaš prispevek