Mobilna verzija
00:48 23. junij 2018

Nevarno početje na naših avtocestah

Š. K.
0

Udeležba v cestnem prometu je naša stalnica, zato moramo vozniki narediti vse, da bo ta udeležba predvsem varna, tako za nas kot tudi za druge soudeležence v prometu.

Blick_auf_A_2_bei_Raststätte_Lehrter_See_(2009)

Vsak voznik se mora na začetku svoje »vozniške kariere« najprej naučiti spretnosti vožnje, ki se nanaša na upravljanje vozila, vzdrževanje smeri vožnje in seveda obvladovanje hitrosti ter varno ustavljanje vozila. Poznavanje prometnih predpisov, vozne fizike in tehnike vožnje vozniku omogoča, da vožnjo razume in da predvidi namero drugih udeležencev na cesti.
V zadnjem času smo lahko priča nespametnim in hkrati nevarnim početjem voznikov na naših avtocestah. Nekatere nepravilne vožnje so posnele tudi DARS-ove nadzorne kamere in posnetke uporabili za prikaz takega početja širši javnosti. S tem voznike opozarjajo, kako nevarna je lahko taka vožnja. S tem prikazovanjem poskušajo dvigniti raven prometne kulture ter izboljšati prometno varnost v državi.

Nepravilna vožnja skozi predor
Nekateri vozniki so med vožnjo skozi predor ustavili svoje vozilo ter skušali obrniti smer. Prav tako so DARS-ove kamere posnele vožnjo voznikov, ko so svoje vozilo sredi predora ustavili ali poskušali voziti vzvratno. V predoru je obračanje, vzvratna vožnja, ustavljanje ali parkiranje izredno nevarno početje in zato tudi strogo prepovedano.

Vožnja v napačno smer
Nemalokrat smo bili na naših avtocestah priča tudi vožnji v napačno smer. Vzrok za to je velikokrat vožnja pod vplivom alkohola, slabo označeni uvozi/izvozi na avtoceste ter splošna nezbranost in neprevidnost voznikov. Takšna vožnja je prepovedana saj ima lahko (in je imela) za posledico tudi smrtne žrtve.

Nepravilno razvrščanje v primeru nesreče ali zastoja
V primeru nesreče ali zastoja je pomembno, da vozniki pustijo pot za intervencijska vozila. Pravilna razvrstitev lahko reši življenje ponesrečenega, saj reševalci ne izgubljajo časa s prebijanjem skozi kolono vozil. Nepravilna razvrstitev lahko kasneje povzroči veliko zmedo na avtocesti ter onemogoči prehod intervencijskih vozil.

Zapuščanje vozil v primeru zastoja
Zastoji na avtocestah so del našega vsakdana. Lahko jih povzročijo prometne nesreče, prometne konice, dela ter obnove na cestah in drugo. Pomembno pri tem je, da ko do tega pride, naših vozil ne zapuščamo. Tako početje je namreč izredno nevarno, saj lahko med drugim pride do naleta vozil, trčenja intervencijskega vozila, trčenje in nalet vozil iz nasprotne smeri avtoceste in drugo. Pred nekaj dnevi smo bili celo priča godbi, ki je ob zastoju igrala na avtocesti. Resda je marsikateremu vozniku olajšala čakanje, toda tako vedenje je neprimerno in nevarno. Označimo pa ga lahko tudi kot nemoralno početje, v razmerju do udeležencev v prometni nesreči, zaradi katerih je zastoj nastal.
Dober voznik bi moral brez težav prepoznati vsako napačno obnašanje na cesti, vključno svoje. Potrebno je znati oceniti, ali takšno obnašanje predstavlja za nas neposredno nevarnost za nesrečo in se nato znati temu izogniti.

Značke: avtoceste , razvrščanje , cpp

Vaš prispevek