vozivarno2019

Nevarno početje na naših avtocestah

Š. K.
20. 8. 2018, 10.31
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 10.50
Deli članek:

Udeležba v cestnem prometu je naša stalnica, zato moramo vozniki narediti vse, da bo ta udeležba predvsem varna, tako za nas kot tudi za druge soudeležence v prometu.

Profimedia
Avtocesta, promet.

Vsak voznik začetnik se mora najprej priučiti osnovnih spretnosti vožnje - upravljanja vozila, vzdrževanja smeri vožnje in obvladovanja hitrosti ter varnega ustavljanja vozila.

Poznavanje prometnih predpisov, vozne fizike in tehnike vožnje, vozniku omogoča, da vožnjo razume in da predvidi namero drugih udeležencev na cesti. 

V zadnjem času smo lahko priča nespametnim in hkrati nevarnim početjem voznikov na naših avtocestah. Nekatere nepravilne vožnje so posnele tudi nadzorne kamere, posnetki pa služijo v opozorilo, kako nevarna je lahko taka vožnja.  

Nepravilna vožnja skozi predor

Nekateri vozniki so med vožnjo skozi predor ustavili svoje vozilo ter skušali obrniti smer. Prav tako so nadzorne kamere posnele vožnjo voznikov, ko so svoje vozilo sredi predora ustavili ali poskušali voziti vzvratno. V predoru je obračanje, vzvratna vožnja, ustavljanje ali parkiranje izredno nevarno početje in zato tudi strogo prepovedano.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vožnja v napačno smer

Nemalokrat smo bili na naših avtocestah priča tudi vožnji v napačno smer. Vzrok za to je velikokrat vožnja pod vplivom alkohola, slabo označeni uvozi/izvozi na avtoceste ter splošna nezbranost in neprevidnost voznikov. Takšna vožnja je prav tako prepovedana saj ima lahko (in je imela) za posledico tudi smrtne žrtve.

Nepravilno razvrščanje v primeru nesreče ali zastoja

V primeru nesreče ali zastoja je pomembno, da vozniki pustijo pot za intervencijska vozila. Pravilna razvrstitev lahko reši življenje ponesrečenega, saj reševalci ne izgubljajo časa s prebijanjem skozi kolono vozil. Nepravilna razvrstitev lahko kasneje povzroči veliko zmedo na avtocesti ter onemogoči prehod intervencijskih vozil.

Profimedia
Moški je med vožnjo povzročil tudi prometno nesrečo, v kateri pa nihče bi bil poškodovan.

Zapuščanje vozil v primeru zastoja

Zastoji na avtocestah so del našega vsakdana. Lahko jih povzročijo prometne nesreče, prometne konice, dela ter obnove na cestah in drugo. Pomembno pri tem je, da ko do tega pride, naših vozil ne zapuščamo. Tako početje je namreč izredno nevarno, saj lahko med drugim pride do naleta vozil, trčenja intervencijskega vozila, trčenje in nalet vozil iz nasprotne smeri avtoceste in drugo. 

Dober voznik bi moral brez težav prepoznati vsako napačno obnašanje na cesti, vključno svoje. Potrebno je znati oceniti, ali takšno obnašanje predstavlja za nas neposredno nevarnost za nesrečo in se nato znati temu izogniti.