vozivarno2019

Pozor: otroci na cesti!

Š. K.
23. 8. 2018, 10.09
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 10.09
Deli članek:

Otroci kot potniki, pešci in kolesarji so najbolj ranljivi prometni udeleženci.

V prometu lahko srečamo ne le druge voznike, ampak tudi pešce, sopotnike in kolesarje, najranljivejša skupina udeležencev v prometu pa so otroci. Za njihovo večjo varnost moramo poskrbeti starejši, v obliki različnih aktivnosti.

Za vas imamo nekaj nasvetov, kako lahko pripomorete k njihovi večji varnosti ... 

Otrok kot pešec 

Bliža se novo šolsko leto in v tem obdobju so otroci kot pešci najbolj udeleženi v cestnem prometu ter hkrati tudi najbolj ranljivi. Starši in ostali odrasli ne smemo pozabiti, da smo njihov prvi in največji zgled, zato moramo v njihovi navzočnosti še posebej paziti na upoštevanje cestno prometnih predpisov.

Ko z otrokom hodimo po pločniku ga držimo za roko in pazimo, da se nam ne izmuzne iz rok. Poskrbimo, da otrok hodi po notranji strani pločnika in smo tako odrasli med njim in cesto. Opozoriti jih moramo na nevarnost in nepredvidljivost, ki nam jih prinašajo ceste, zato mora rek »Cesta ni igrišče!«, veljati za otroški zakon. Pomeni namreč, da cesta ni primeren prostor za igro in kadar so na cesti naj bodo oblečeni v živobarvna oblačila z odsevnimi telesi (kresničke, odsevni trakovi). Otroci, ki obiskujejo prvi ali drugi razred osnovne šole, morajo poleg kresničke okrog vratu nositi še rumeno rutico. Pomembno je, da se z otrokom pogovarjamo o tem, da nikoli ne sme steči na cesto ali ulico, tudi če je na cesti njegova žoga ali hišni ljubljenček.

Otroci do 10. leta starosti ne smejo samovoljno sodelovati v prometu, vedno morajo imeti spremstvo odrasle osebe, ki jih vodi in uči pravil in varnosti.

Otrok kot potnik

Otrokova varnost v avtomobilu se začne s pravilno pripetostjo. Varnostni avtosedež je za varnost otrok ključnega pomena, zato naj njegova cena ne bo merilo za nakup. Z namestitvijo otrok v avtosedež najlažje preprečimo morebitne poškodbe. Avtosedeži morajo biti pravilno pripeti in primerno naravnani. Pomembno je tudi, da se ga po prometni nesreči ne uporablja več. Če je sprednji sedež opremljen z varnostnim mehom, ga ne smemo nikoli namestiti spredaj. Prav tako ga ne naravnavajmo med vožnjo, saj je to zelo nevarno.

Pomembno je, da se bo otrok v sedežu dobro počutil. Potek varnostnega pasu je zelo pomemben in mora potekati preko ramen, nikakor pa ne preko vratu. Najboljše učenje o pomembnosti varnostnega pasu pa naredimo z zgledom. Tako je pomembno, da je tudi voznik in ostali sopotniki pripeti z varnostnimi pasovi.

Otrok kot kolesar

Kolo predstavlja otrokovo prvo prevozno sredstvo in zato je pomembno, kako poteka usposabljanje za varno vožnjo s kolesom v prometu. S tem, ko so na kolesu udeleženi v prometu, lahko zaidejo tudi v nevarne in zapletene prometne situacije.

Prvo in eno najpomembnejših navodil, ki jih dajete otrokom na kolesu je obvezna uporaba kolesarske čelade. Preden zapeljejo na cesto, je potrebno pogledati na levo, desno in še enkrat na levo. Le tako se bo kolesar pravilno prepričal, da ga na cesti nihče ne ogroža in da bo cesto prečkal varno. Potrebno je dosledno upoštevati vse prometne signalizacije, še posebej STOP znak in nakazovati smer gibanja. Tako kolesar kot tudi kolo sta še bolje vidna, če uporabljamo odsevna telesa, kresničke, odsevne trakove, svetla oblačila in obutev, zato poskrbimo, da bodo otroci na cesti vidni tako podnevi kot v večernih urah.