vozivarno2019

Uporaba telefona med vožnjo je NEVARNA!

Š. K.
27. 8. 2018, 09.45
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 09.45
Deli članek:

Uporaba mobilnega telefona za volanom dokazano bistveno zmanjša zbranost voznika.

Telefoniranje med vožnjo je med slovenskimi vozniki vse bolj prisotno. Ti se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša njihovo zbranost. Zaradi tega lahko spregledajo pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzovejo na nepredvidljive razmere na cesti. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. 

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je nevarna!

Možnost prometne nezgode je - v kolikor med vožnjo uporabljate mobilni telefon - kar 4-krat večja kot običajno. 


Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje.

Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov, so namreč lahko velik dejavnik nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu.

Kako postopati v primeru, da moramo nujno opraviti telefonski klic? 

Med vožnjo raje ne telefonirajte, saj ta predstavlja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost! V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom
.

STA