Ob robu

DAIKIN in SELTRON predstavljata – DAIKIN Altherma 3

Oglasno sporočilo
15. 10. 2018, 08.30
Posodobljeno: 15. 10. 2018, 08.49
Deli članek:

Vodilni proizvajalec toplotnih črpalk je izdal novo, vrhunsko toplotno črpalko.

Proizvajalec toplotnih črpalk, klimatskih naprav in plinskih kondenzacijskih kotlov, DAIKIN, ki ima na področju toplotnih črpalk največji tržni delež v Evropi in proizvaja toplotne črpalke že 58 let ter klimatske naprave 93 let, je izdal novo, vrhunsko toplotno črpalko za ogrevanje.

Govorimo o toplotni črpalki tretje generacije, tip Altherma 3, ki predstavlja nova merila na področju zmogljivosti in učinkovitosti. Slednja se lahko pohvali s sezonsko učinkovitostjo Erp A+++. Posledično je uvrščena na seznam subvencioniranih toplotnih črpalk pri EKO skladu in lahko za njeno vgradnjo pridobite nepovratna sredstva v višini do 3.200 EUR. S faktorjem učinkovitosti COP do 5,3 (A7/W35) in temperaturo pred toka do 65 °C, je idealna rešitev za adaptacije in novogradnje v objektih s talnim in radiatorskim ogrevanjem. Daikin Altherma 3 ima območje delovanja do -25 °C in možnost (v odvisnosti od želene temperature pred toka in moči), da do vključno 20 °C ni potreben doklop serijsko vgrajenih elektro grelcev.

Notranja enota toplotne črpalke se lahko naroči v beli ali srebrno sivi izvedbi, možna pa je tudi izbira velikosti integriranega hranilnika vode, 180 ali 230 litrov. Notranja enota ima tlorisne dimenzije 600 x 600 mm, kar omogoča neproblematično vključitev v postavitveni prostor. Vse hidravlične komponente so na vrhu in dostopne od spredaj. Stikalna/elektro omarica se lahko enostavno sname in postavi v položaj za servisiranje. V enoti je serijsko vgrajen izločevalec nečistoč, kot tudi prelivni ventil, ki zagotavlja minimalni pretok ne glede na izvedbo sekundarne hidravlike. Istočasno ponuja Altherma 3 (v primeru BUH-a), da se odtajevanje zunanje enote vrši preko energije akumulirane v hranilniku tople sanitarne vode (odpade potreba po minimalnem volumnu sistemske vode). Izboljšana je tako izolacija hranilnika tople sanitarne vode, ki ima za 27 % boljšo izolativnost, kot tudi možnost priklopa cirkulacijskega voda. 

Serijsko ima Altherma 3 integriran barvni zaslon v visoki ločljivosti, ki omogoča enostavno in hitro prilagoditev nastavitev zahtevam uporabnikov ter specifikam objekta. Altherma 3 ima tudi novost, Daikin Eye, ki omogoča spremljanje statusa delovanja TČ in je prisotna v vsej Daikin produktni liniji zadnje generacije. S pomočjo čarovnika za zagon se slednji lahko izvede enostavno v 9 korakih, ali pa se naredi Upload ali Download podatkov in nastavitev preko SD kartice ali USB ključka. Zunanja enota ima za 9 % povečano površino uparjalnika, kar da skupaj z 7-8 % večjo učinkovitostjo novega hladiva R32 proti R410a, očitno boljšo skupno učinkovitost. Nove zunanje enote imajo serijsko pri grajeno zaščitno rešetko za uparjalnik, kar da enoti večjo stabilnost in boljšo zaščito pred mehanskimi poškodbami. Prav tako so pri Daikinu mislili tudi na podrobnosti, kot je korozijska zaščita talne plošče pri zunanji enoti, boljša obdelava (ni ostrih robov) ter serijsko vključen nosilni jermen ter ročke za lažjo postavitev in manevriranje z enoto. 

Pri novi seriji vrhunskih toplotnih črpalk Daikin Altherma 3, ima sedaj tudi Bizone izvedba (hidravlična oprema in regulacija za 1 direktni ogrevalni krog + 1 ogrevalni krog z mešalnim ventilom), na razpolago velikost bojlerja 230 litrov (prej samo z 180 litrov) in se jo lahko naroči tudi v tri fazni izvedbi.

Poleg že naštetih prednosti, odlik in močno izboljšane serijske opreme, pa je največja odlika nove, tretje generacije toplotnih črpalk Daikin Altherma, njihova stabilna (položna) karakteristika toplotne moči, ki jo slednja proizvede. Na primer, pri modelu Altherma 3 – 8 kW, skoraj 2x večja toplotna moč (≈3 kW) pri -15 °C (Tp=55 °C), kot pri modelu Altherma 2. 

Za vsa morebitna dodatna vprašanja smo vam na razpolago v podjetju Seltron d.o.o., na Tržaški cesti 85 A v Mariboru ali na brezplačni telefonski številki 080 13 55, kjer imamo kot uvoznik in zastopnik za Daikin prodajni program skupaj z našimi 25 letnimi izkušnjami rešitev za vaš izziv s področja ogrevanja. 

Boris Gojkošek, u.d.i.s. 

Daikin produktni vodja