Breskve
Niso samo slasten sadež, ampak tudi čistijo organizem, pomagajo pri prebavi ter varujejo pred rakavimi in srčnimi obolenji. Bogate so z vitaminom A in vitamini B.
Obogatite jedilnik
Breskev razpolovite, odstranite koščico in narežite na tanjše rezine. Rezine prelijte z rumom in pomarančnim sokom ter za pol ure postavite v hladilnik. V kozarce izmenično nalagajte jogurt in breskvine rezine ter na koncu po vrhu posujte z grobo mletimi lešniki.
Breskvine krhlje začinite s soljo in poprom, položite na segret žar in pecite, da se lepo zapečejo in zmehčajo. Krhlje dodajte solati iz radiča, koščkov mocarele in rezin pršuta ter prelijte z malo olivnega olja in balzamičnega kisa.
Kako jih najbolje izkoristiti
Odlične so tudi posušene, česar se boste morali lotiti sami, saj je suhe kupljene breskve skoraj nemogoče dobiti. Breskve razpolovite in vsako polovico narežite na manjše krhlje. Te nato sušite v pečici, nastavljeni na 40 °C in pri priprtih vratcih.
Češnje
So odličen vir vitaminov A, B in C, vendar je še bolj pomembno, da vsebujejo vlaknine in različne antioksidante. Torej pravo superživilo, ki poleti ne sme manjkati v vašem hladilniku.
Obogatite jedilnik
Sesekljane češnje zmešajte z mlado čebulo, zeleno papriko in zeleno, zabelite s pikantnim prelivom ter postrezite kot salso k mesu ali perutnini z žara.
Češnjev sok nalijte v posodice za led in zamrznite. V mešalniku zmeljite kocke soka, češnje in jogurt in dobili boste okusen napitek.
Kako jih najbolje izkoristiti
Tudi peclji češenj so uporabni. Lahko jih namreč posušite in uporabljate kot čaj – ta namreč deluje odvajalno in je še posebej priporočljiv pri težavah z ledvičnimi kamni. Za pripravo potrebujete manjšo pest posušenih pecljev, ki jih v litru vode kuhate približno 3 minute. Čaj nato odstavite z ognja, po 15 minutah precedite in pijte po požirkih.