Astro

Je karma res naša neizbežna usoda?

Mark Ž. Strle
16. 10. 2019, 17.00
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 18.32
Deli članek:

Moja potovanja po Baliju so mi pokazala mnogo novih resnic in ovrgla nekaj starih prepričanj. Eno takšnih je tudi pomen karme.

pixabay
karma

Ta beseda je dandanes zelo priljubljena in jo vsi pogosto uporabljamo, a tako kot večina sem jo tudi sam razumel precej narobe.

Karmo dojemamo kot nekakšen sistem nagrajevanja in kaznovanja. In velja prepričanje, da je karma neizbežna usoda, nad katero nimamo prav nobenega vpliva. Pa je res tako? Ste se kdaj ustavili in vprašali, kaj karma v resnici pomeni? Napačna interpretacija karme nam namreč prej škodi kot koristi. A če jo resnično razumemo, je karma lahko mogočno orodje, ki nam pomaga pri osebnostni rasti. 

KRMARIMO SAMI

Karma nima prav nobene zveze z usodo. Če torej naredite nekaj negativnega, to ne pomeni, da se vam mora tudi zgoditi nekaj negativnega zato, da bi se stvari »izravnale«. V resnici je karma zakon vzroka in posledice, ki je popolnoma neoseben. Torej vsako dejanje sproži odziv, tudi na miselni in čustveni ravni. Tako ima vsako dogajanje v našem fizičnem, emocionalnem ali mentalnem svetu neizogibno svoj izid. Z drugimi besedami, karmo oblikujejo naša dejanja in misli, v vsakem danem trenutku. Je akcija, ne pa rezultat. Naša prihodnost ni že vnaprej zapečatena, temveč lahko smer svojega življenja kadarkoli spremenimo, če spremenimo svoja dejanja in predvsem samouničujoče vzorce. 

VSE JE ENERGIJA

A zakaj je ta napačna miselnost, da vsak dobi, kar si zasluži, v današnjem svetu tako popularna? Preprosto zato, ker imamo napačno perspektivo, da potrebujemo nekaj zunaj nas, da bi bili srečni. Prav zaradi tega zmotnega pogleda si želimo karmo spremeniti v nekakšen bančni avtomat, katerega izplačilo je odvisno od našega etičnega in duhovnega vedenja. A če smo se pripravljeni odreči takšnemu razumevanju sreče, potem lahko hitro ugotovimo, da je vse, kar potrebujemo zanjo, to, da namensko živimo globoko v sedanjem trenutku in tako odkrijemo svoje bistvo. Karma je preprosto energija. Je naša zavedna misel in dejanje. Energija, ki jo ustvarimo zdaj in v prihodnosti, bo na nas imela vpliv. To torej nima nobene zveze z nagrado ali kaznijo. Karma je nepristranska in jo imamo pod kontrolo sami. 

KLJUČ JE V ODZIVU

In kako karmo uporabiti kot pozitivno silo, ki nas vodi? Vse je odvisno od tega, kako se odzivamo na stvari, ki se nam zgodijo. Če se večinoma odzovemo z jezo, potem je poln jeze tudi naš um. In nasprotno, če se odzovemo z mirnostjo, potem je miren tudi naš um. Predstavljajte si, da so vsa ta občutja, od jeze in nezadovoljstva do sreče in harmonije, kot nekakšna emocionalna semena, ki jih dobimo ob rojstvu. Zato je zelo pomembno, katera semena v toku življenja zalivamo, s svojimi mislimi. Tista, ki jih zalivamo, namreč zrastejo v rože. In energija, ki jo dajemo tem rožam, je karmična energija. Če smo dovolj čuječi, lahko opazujemo, kako ta energija deluje na naše misli in začne spreminjati naše vsakdanje odzive na življenje. Prav ta budnost in prisotnost nam da zmožnost, da sami izbiramo, katere rože bomo zalivali in katerih ne več. Brez nje namreč samo reagiramo na zakoreninjene miselne vzorce. Torej, da bi karma postala gonilna sila pri naši osebni in duhovni rasti, moramo le poskrbeti, da na vaše življenje posije luč čuječnosti, ki bo prepoznala vašo karmično energijo in delala na tem, da pozdravi kakršnokoli karmično energijo, ki vas ovira. S tem vedenjem lahko odvržemo čustveno prtljago in skrbi, za katere smo mislili, da so nam dodeljene, in tako prevzamemo vajeti življenja v svoje roke. Seveda, še vedno bodo obstajali zunanji dejavniki, ki bodo vplivali na naše življenje. A če poglobimo svoje razumevanje tega, kaj v resnici je notranji mir, bomo lahko živeli polno življenje kljub vsemu, kar se dogaja okoli nas. 

Karma nam v resnici kaže, da imamo vso svobodo, da se popolnoma sami odločimo, kaj se nam bo zgodilo. Naše življenje vodijo naše namerne misli in dejanja. Naj bodo prijazna!

Sašo Švigelj
Mark Ž. Sterle

O AVTORJU

Mark Ž. Strle je priznan motivacijski govornik, coach, hipnoterapevt in avtor. Pred skoraj desetimi leti je zapustil uspešno kariero televizijskega voditelja in se ponovno znašel na poti svojega osnovnega poslanstva na področju človeške psihe in človeškega potenciala. Veliko znanja in izkušenj je pridobival na otoku Bali, kjer je uspešno združeval znanja Vzhoda z zahodnjaškimi terapevtskimi pristopi. Danes uspešno opravlja vlogo glavnega motivatorja v projektu Dobrakarma.si, obenem pa je zelo aktiven s predavanji in individualnimi srečanji v tujini. Njegovo delo je posvečeno izboljšanju zavedanja in duhovni rasti posameznika in družbe. Mnogi sledijo Markovemu delu, zavedajoč se, da gre dolgoletno duhovno rast posameznika, ki jo je začel že leta 2000, ko je izšla njegova prva knjiga Odgovori. Na individualnih terapijah in delavnicah poučuje in izobražuje ljudi, ki si želijo vedeti in razumeti več. Sam pravi, da je uspešen in zmagovalen tudi zaradi navdiha, ki ga prejema vsak dan v vlogi skrbnega očeta in ljubečega partnerja. Več o njemu si lahko preberete na www.markzitnikstrle.com, kjer ga lahko tudi kontaktirate.