Astro

Čarobna palčka za lepo zvezo: pogled v zvezde

sn
15. 10. 2019, 17.07
Deli članek:

Razlaga vede, ki smo jo vzeli pod drobnogled: »sinastrija« kaže na grški jezikovni koren »syn«, ki pove, da gre za nekaj, kar poteka »skupaj«, »astron« pa seveda pomeni zvezdo. Zdaj pa lepo naprej.

dreamstime
par

Sinastrija oziroma ujemanje astroloških znamenj je najstarejša veja astrologije – v malodane vseh kulturah in civilizacijah so mladi najprej obiskali astrologa in se šele po njegovih razlagah odločili za sprehod do oltarja.

Samskih žensk je vse več, prav tako propadlih zakonskih zvez. Od Mezopotamije do danes institucija zakonske zveze še nikoli ni bila v tolikšni krizi. Morda bi morali navade zavrteti nazaj.

V starem Egiptu ljubezen mladeniča in mladenke ter njuna želja, da ostaneta skupaj do konca življenja, za sklenitev zakonske zveze nista bili dovolj. Par je moral najprej do glavnega svečenika, ki je bil vedno poznavalec astrologije, da je izdelal njuni rojstni karti. Če so bili planeti in zvezde zvezi naklonjeni, je svečenik mladima dal blagoslov, sicer je zakon prepovedal.

NOVODOBNA ZMEŠNJAVA

Danes se v astrološkem smislu ujemanja med seboj poroča »vse možno«: bik s tehtnico, rak z ovnom, ribi z dvojčkoma … Začetno strast zamenjajo prepiri. Ženske postajajo histerične, moški agresivni in depresivni. Romantična vnema se prelevi v monotonijo.

A v brezštevilnih astroloških kombinacijah ni neke filozofije, saj je popolnoma jasno, kdo in kako močno se s kom ujema. Tako se na primer ognjeni znaki med seboj ne ujemajo odlično le v ljubezni, temveč tudi v poslu. Enako pravilo velja za zemeljska, zračna in vodna znamenja.

dreamstime
Vsaka zveza je nova tvorba, ki je unikatna.

NIANSE POVEZAV

V ljubezni seveda obstajajo odtenki, ki odločajo o tem, ali bosta ljubezen in zakon res trajala večno.

V ognjenem trojčku se oven najbolje ujema s strelcem, lev in oven nista tako močno harmonična in stabilna kombinacija, medtem ko lahko v zvezi strelca in leva medsebojni aspekti vodijo v smer ločitve. V očeh strelca namreč lev pogosto deluje preveč narcisoidno, po drugi strani pa lev strelcu ne zaupa in ga ima morda celo za licemernega.

Podobno je v zemeljski trojki. Moški bik se najbolje razume z žensko, rojeno v znamenju device, in njun zakon je vedno trajne narave. Tudi moški kozorog se z devico odlično ujame, še posebno če je od nje kakšno leto starejši. Zanimiva je neverjetna privlačnost, ki vlada med bikom in kozorogom, a kaj ko zaradi obojestranske trmoglavosti med njima le težko vlada razumevanje. Kljub podobnostim sta bik in kozorog precej različna: prvi razmišlja praktično, drugi povsem abstraktno.

Zračna znamenja se tradicionalno dobro ujemajo, njihovo sporazumevanje lahko do neke mere postane celo telepatsko. A v zakonu in družinskem življenju popolnosti vseeno ni. Zakoni dvojčkov in tehtnice ter tehtnice in vodnarja se po navadi obdržijo, med dvojčki in vodnarjem pa je zveza težje dolgotrajna.

Vodna znamenja se med seboj zelo lepo ujemajo. Ljubezen med škorpijonom in rakovico je najbolj harmonična, ljubezen raka in ribe pa je težko za vekomaj, saj oba potrebujeta ob sebi močnega partnerja, kar pa ni nihče od njiju. Med najbolj zanimivimi zvezami, kar jih obstaja, je sicer povezava škorpijon – riba. Njuno ljubezen bi lahko poimenovali kar patološka: eden brez drugega ne moreta, a kaj ko ne moreta biti niti skupaj.