Samota ni osamljenost

Le zakaj nas bi bilo tako strah biti sami?

Irena Kahne, hipnoterapevtka
21. 3. 2022, 11.50
Posodobljeno: 21. 3. 2022, 11.59
Deli članek:

Naš tempo življenja postaja vse hitrejši in navadili smo se, da praznino tišine zapolnimo z balastom. Številne dimne zavese so nam na voljo kot način, da se izognemo občutkom brezdelja ali dolgčasa.

Pixabay
Samota ni nujno nekaj, kar nas odtuji ali osami.

Najbolj pa se želimo izogniti osamljenosti. Samota ni nujno nekaj, kar nas odtuji ali osami. Pravzaprav sta samota in osamljenost zelo različna pojma.

Kadar okrog sebe nimamo ljudi, ki nas razumejo, se lahko počutimo izolirane. Slovar besedo osamljenost definira kot »biti brez družbe«. Normalno je, da čutimo praznino, kadar hrepenimo po ljubezni in sprejetju. Osamljenost je torej čustveno stanje, ki ga lahko občutimo ne glede na to, ali smo fizično sami ali ne.

Ko brskam po spletnih straneh o osamljenosti, naletim na ta izjemen citat Geoffreyja F. Fisherja: »V mestu ni nihče tiho, je pa marsikdo osamljen; na deželi pa je marsikdo tiho, redkokdo pa je osamljen.«

Ob teh besedah se tudi dostikrat spomnim tudi na pesem Jana Plestenjaka “Ona Sanja o Ljubljani” in tako pomembne in globoke besede: “ona sanja o Ljubljani in ne ve, da tudi tam ljudje so sami”.

STRAHOVI

Včasih, ko gledamo vse te nasmejane obraze in maske, ki zakrivajo vse te na videz srečne ljudi, se zdi naša osamljenost še toliko bolj boleča in izolirana. Pa vendar je vse to daleč od resnične, idilične pravljice.

Osamljenosti se branimo na najrazličnejše načine. Recimo samske ženske petke zvečer raje preživljajo z moškimi, ki jih v resnici ne zanimajo, kot da bi bile same. S tem preganjajo dolgčas, medtem ko čakajo na tistega moškega, ki ga dejansko iščejo. Ali pa mladostniki v družbi, s katero se v resnici ne razumejo, ampak jim je bolj pomembno, da se počutijo sprejete na površinskem nivoju, kot da bi se počutili izobčene. Zakaj nas je tako strah biti sami? Zakaj se podredimo situacijam, da bi za en sam trenutek bilinavidezno bolj srečni in sprejeti?

UČITELJICA TIŠINA

Naj vas nedomačnost tišine ne prestraši.

Tišina je lahko nekaj izjemnega. Nauči nas, kako zares poslušati. Nauči nas, kako biti pozorni na dogajanje znotraj nas. Le kadar smo sami, imamo lahko dovolj prostora in miru za razmišljanje, ki ni pod vplivom zunanje okolice. V takšnem stanju nam je potem lažje sprejemati pomembne odločitve in prepoznavati široko paleto čustev, ki se porajajo v nas.

Povežite se s seboj, da boste lahko sprejemali zavestne odločitve in ne boste samo čustveno reagirali. Cenite čas, ki ga imate sami s seboj. Naj vam bosta mir in razumevanje, ki ju boste odkrili, orodji, s katerima boste lažje krmarili skozi vrvež sodobnega sveta in lastnega življenja.

V odkrivanje svojega potenciala, moči in namena nam seveda najbolj pomaga delo na sebi, zato sem pripravila prav poseben program za ženske - Neustavljiva. Če vas pritegne, kliknite na NEUSTAVLJIVA , jo spoznajte in postanite, kar si v sebi želite.