Astro

Bodimo kot geniji in prisluhnimo svoji intuiciji

Lidija Jež, Naša žena - Ženska
26. 9. 2019, 19.00
Deli članek:

Intuicija je dana nam vsem, toda ta šesti čut, kot jo tudi imenujemo, mnogi preslišijo, ker so preutrujeni, ker je njihov ego preglasen in si niso sposobni prisluhniti. Zanašajo se izključno na svoj um ali si ne zaupajo.

dk
Nikola Tesla

So pa svoji intuiciji prisluhnili številni geniji, ki so sledili notranjemu glasu in skozi navdihe prišli do genialnih idej ali celo rešitev, tudi Michelangelo, da Vinci, Nikola Tesla …

Albert Einstein je dejal, da je intuitivni um božansko darilo, racionalni um pa je njegov zvesti sluga. Nikola Tesla je zapisal, da so možgani samo sprejemnik, vesolje pa je hrbtenica, prek katere prejmemo znanje, moč in inspiracijo.

Nedavno so na srbski televiziji predvajali prispevek o Nikoli Tesli s pričevanji in zapisi, iz katerih je razvidno, da je določenega dne zaprosil svojega prijatelja, naj ne odpotuje. Ker je ta vedel, kako močna in jasna je njegova intuicija, ga je poslušal in si rešil življenje. Čistost in jasnost Teslove intuicije in videnj je bila izjemna.
Kaj točno je intuicija, smo povprašali energijsko raziskovalko Andrejo Novak. »Čeprav je razlag veliko in nekatere druga drugi celo nasprotujejo, so si edine pri tem, da gre za notranji glas, notranjo usmeritev. Po Jungu prihaja intuicija iz našega nezavednega; spet drugo mnenje pravi, da izhaja iz desne polovice možganov, kjer domujejo ustvarjalnost, fleksibilnost, čut za vrednote, občutljivost in sočutje. Že Bhagavadgita uči, da znanje, spomin in pozaba prihajajo od našega izvora, od boga, ki nas od znotraj vodi v obliki intuicije. Ob tem se sprašujem, ali se na te stare spise veže duhovita misel, da bog razmišlja v znanstvenikih oziroma v genijih, ustvarja v umetnikih in globoko spi v drugih ljudeh. In končno – vse glasnejši je opis intuicije kot 'glasu srca in duše'.« Ker je intuicija precej neulovljiv pojem, v katerega se lahko zapakira marsikaj, Andreja Novak poudarja, kako pomembni sta zbranost in usmerjenost, da intuicija prihaja samo iz svetlobe in čistega srca. Takrat nam omogoča največje in najlepše korake.

Intuicija in instinkt
»Ker tako intuicija kot instinkt sprožita hkratno reakcijo telesa in duha, ju ljudje pogosto zamenjujejo ali kar enačijo. V obeh primerih hkratna reakcija telesa in duha opozori posameznika, naj bo pozoren.« Za instinkt pravi Andreja, da je fizična komponenta intuicije. Telo ima v sebi močno zakodirano preživetveno kodo, in ko se posameznik čuti ogroženega (fizično, čustveno …), se v obrambi sproži njegov instinkt. Nosilec tega je popkovna čakra, ki skrbi, da človek hipno reagira, da se samodejno (instinktivno) odzove na nove okoliščine. Andreja pravi, da za preživetje v poslu (ali pa v divjini) prva tri leta bolj potrebujemo instinkt, v nadaljevanju pa intuicijo in instinkt skupaj. »Intuicija ni produkt razmišljanja, torej običajnega delovanja možganov, ampak je odsev svetlobe naše duše. Lahko bi rekli, da je intuicija odmev zavesti duše skozi možgane posameznika.« Nosilka intuicije je čelna čakra, kjer so shranjeni spomini in modrost tudi preteklih življenj; do teh ima vsak človek dostop, ko jih – če jih – uspe presvetliti s svetlobo svoje duše. Znotraj čelne čakre je žleza epifiza ali češerika, ki je imenovana tudi »center Kristusovega razuma« ali vodnjak modrosti.
Instinkt sproži v posamezniku impulz, ki opozori, da se v človeku dogaja nekaj novega, drugačnega, neznanega, skozi intuicijo pa človek dobi sporočilo oziroma idejo, kaj narediti, kako delovati ali nedelovati, da bo v skladu s svetlobo svoje duše.

Tukaj in zdaj
Če svetloba duše brez ovir vstopa v čelno čakro in jo presvetli, je intuicija čista in posamezniku v veliko pomoč na vseh življenjskih področjih. Za to pa je potrebna popolna prisotnost v tem trenutku. To lepo opisuje Eckhart Tolle v svojih delih in govorih. Za jasno intuicijo je torej nujna dobra koncentracija, na to pa vpliva marsikaj. Slabo okolje je lahko usodno pri tem, da ne slišimo svoje intuicije.
● Na fizični ravni so to slab zrak, hrupno okolje, prostori z nizkim stropom ter električne naprave ali močno omrežje.
● Na čustveni ravni ovira glas intuicije tudi prisotnost ljudi, na katere posameznik čustveno reagira – jih ima rad ali se jih boji, na katere želi narediti vtis. Intuicijo zavirajo tudi notranji boji, ki posameznika odmaknejo od sedanjosti.
● Na miselni ravni pa intuicijo ovirajo razni sistemi. Sem spada tudi vzgojni sistem, ki ne priznava vpliva energij in individualnosti ter modrosti duše. Pa tudi religije, ki se čutijo edine poklicane za to, da dajejo odgovore. Podobno tudi družbeni in politični sistemi, ki potrebujejo poslušne sledilce. Tudi delovno okolje oblikuje določen energijski sistem, ki deluje zaviralno na posameznika.
● Na karmični ravni lahko na razvoj in čistost intuicije vplivajo energije, ki jih prinesemo v to življenje. Po navadi njihov vpliv deluje na zapiranje intuicije za osebno življenje, prinašajo pa talente in modrost za širšo dobrobit intuicije. »Večina energijskih terapevtov ima bolj kot zase osebno, okrepljeno in čisto intuicijo za druge ljudi in za okolje. Za njih je zato nujno, da takrat, ko delajo z energijami za druge, poskrbijo tudi za prenovo svojega energijskega sistema, tako da (so)delujejo tudi s svojimi energijami svetlobe.«

Dreamstime
intuicija

Kaj pa intuicija z vidika astrologije?
Merkur je tisti, ki prinaša božja sporočila ter vlada razumu, razumevanju in komunikacijam. Nadzira roke, pljuča, jezik, prebavila in vidni živec. Pod njegovim vplivom je vseh pet čutil. Ker je Merkur tudi letošnji vladar, nam je lahko v veliko podporo pri izboljšanju in krepitvi čiste intuitivnosti. Andreja pa razkriva, kaj je za posamezen astrološki znak dobro storiti ali pa opustiti, da se bo lahko intuicija bolje izrazila:
● Oven, lev in strelec so ognjena znamenja; ogenj podpira njihovo življenjsko energijo. Kako ta ogenj (pre)usmeriti, da bo deloval v njihovo korist?
Ovni so pod vplivom Marsa, zato jim priporoča, da ognja ne uporabljajo za izkazovanje moči, ampak za lepšanje medsebojnih odnosov: »Podarite malo svojega ognja – topline, s tem boste 'zmehčali' in razveselili sebe in vaše drage ter si pomagali pri odpiranju intuicije.«
Levi imajo vso podporo sonca in dovolj je, da »žarijo«, oddajajo svojo energijo. Žareti zase in za druge je tudi njihova naloga. Odprtost in dobronamernost pa so vsebine, ki krepijo intuicijo; velja pa – žal – tudi nasprotno.
Strelci so pod vplivom planeta Jupiter, zato obstaja nevarnost, da bi pretiravali, da bi pobegnili od domačih ali službenih problemov. Le umirjeni in pomirjeni se lahko zanesejo na svojo intuitivno moč, zato naj ogenj – toplino obrnejo vase.
● Zemeljska znamenja bik, devica in kozorog imajo intuicijo najbolj usmerjeno v praktične, materialne stvari, zato jim vsakdanje življenje gre običajno dobro od rok in znajo napredovati iz leta v leto. Če poslušajo svojo intuicijo, so dokaj hitro bogati, preskrbljeni za življenje.
Bike »vodi« Venera, ki pa potrebuje prostor, da »zadiha« in da lahko v sebi začuti harmonijo in čisto intuicijo. In nasprotno – pretirana prizemljenost pri bikih aktivira predvsem posesivnost, ob tem pa se intuicija ne more izraziti.
Devica je pod vplivom Merkurja, ki ga odlikujejo razmišljanje, doslednost in zbranost, vendar pa se lahko izgubi v malenkostih. Zato naj se device osredotočijo na višji nivo, da ne bi v malenkostih ostale same sebi namen in omejile svoje intuitivne moči.
Kozorogi so redoljubni, predvidljivi, včasih tudi malo depresivni, toda ta napetost z leti popušča. Njihov planet je Saturn, ki omogoča razvoj skozi red in učenje. Ob skupni podpori Saturna in Sonca pa se razodene smisel z vidika duše, torej tudi intuicija.
● Zračna znamenja so dvojček, tehtnica in vodnar, ki so zelo odzivni na energije, zato so spremenljivi in včasih jim manjkajo korenine.
Planet dvojčkov je Merkur, ki ga označujeta hitra komunikacija in razmišljanje. Ta kombinacija pa lahko vodi tudi k temu, da se znajo v trenutku premisliti, da redko vztrajajo na svoji poti. Zato je naloga dvojčkov, da si določijo pot in na njej vztrajajo. Le tako bodo lahko pritegnili novosti, tudi intuicijo, in se s temi vsebinami oplemenitili. Šele potem lahko ustvarjajo spet novo pot.
Tehtnice imajo težave z odnosi. Pod vplivom Venere čutijo v sebi potrebo po harmoniji, udobju, razvajanju v odnosih. In na ta račun dostikrat »pojedo« svojo resnico … Nenadoma začnejo manipulirati samo zato, da bi jim ljudje ustregli in da bi ostalo, vsaj na videz, vse lepo. Da bi zares ustvarili harmonične odnose, je nujno najprej dobro spoznati sebe. Iskreno soočanje s seboj pa prebuja tudi intuicijo.
Vodnarji so med zračnimi znamenji največji individualisti. Njihov planet je Uran, ki jih vodi v ekstravaganco. Uran je v bistvu planet napredka, hitrega uma, pa tudi malo egoizma. Zato je dobro, da ne pozabijo na svoje bližnje, na druge ljudi, saj je sočutje vstopnica k intuiciji.
● Vodna, čustvena znamenja rak, škorpijon in ribi črpajo svojo intuicijo iz čustvenih zaznavanj, zato jim intuicija najbolj nagaja v obdobjih, ko je njim osebno najtežje.
Raki imajo najbolje razvito čustveno intuicijo, ki jo najbolje uporabljajo za druge, njih same pa ob najtežjih trenutkih izneveri.
Škorpijoni so v večini obremenjeni z negativnimi vidiki intuicije in običajno prognozirajo (začutijo) slabe stvari, kar jim otežuje življenje. Zato skozi svoje življenje transformirajo čustva in s tem izčiščujejo sprejemanje intuicije na optimalen način.
Ribe so močno intuitivne, kar jih odpira za čutenje širših dimenzij, ovira pa pri čisto praktičnem življenju, zato se težje izkažejo v vsakdanjih stvareh.