Astro

4 glavne skrbi, ki ženskam ponoči ne dajo spati

snč
18. 9. 2019, 21.00
Posodobljeno: 18. 9. 2019, 21.09
Deli članek:

Skrbi so sestavni del življenja in popolnoma normalen pojav. Vendar pa nekatere od nas skrbi tako prevzamejo, da se iz dneva prenesejo v noč in nam kratijo spanec.

Dreamstime
Skrbi, ki vas tarejo čez dan, rešujte takrat, in ne v postelji.

K nočnemu premlevanju skrbi so po raziskavah ameriškega psihološkega združenja veliko bolj kot moški nagnjene ženske, kar so potrdili tudi strokovnjaki z drugih delov sveta.
Neskončne skrbi povzročijo premetavanje po postelji, obračanje glave po blazini, morda celo potenje ali blodnje … Četudi spanec za nekaj uric prevzame glavno vlogo, se po taki naporni noči vsakdo zbudi izčrpan, kot da ponoči sploh ni zatisnil očesa.
Kot nadaljevanje raziskave so strokovnjaki opravili več tisoč razgovorov z ženskami, ki so jim razkrile, katere skrbi so tiste, ki jim najpogosteje kratijo spanec. Zagotovo pa se med opisi ženskih skrbi najde tudi marsikateri moški, saj navsezadnje vsi živimo na istem planetu in v sožitju.
In tu so štiri glavne skrbi, ki so morda znane tudi vam. Dodano pa je tudi nekaj preprostih rešitev, ki vam bodo morda že to noč naredile mirnejšo.
1. Finančni pritisk
Ženske so najbolj zaskrbljene zaradi svojega finančnega položaja. Če zamuja plača, če se fiksni dohodek manjša, če ne znate finančno materializirati svojih idej, pridobiti za svojo storitev dovolj strank, ki bi vama zagotavljale mesečni znesek za dostojno preživetje … Vsa ta razmišljanja so ponoči z vami. Pogosto pa se v sanje vrinejo tudi skrbi glede plačevanja šolnin in obšolskih dejavnosti otrok ter stroškov zdravstvenih storitev. Pri ženskah obstaja tudi finančna skrb glede staršev, ko sami ne bodo več sposobni samostojno živeti.

2. Skrbi zaradi dela
Mogoče je kakšnemu projektu v službi že skoraj zapadel rok, vi pa še nimate vseh rešitev, ali pa obstajajo kakšne drugačne težave na delovnem mestu, in čeprav nenehno razmišljanje o njih, na koncu tunela ne vidite luči, ki bi vam prinesla olajšanje.
Večina od nas ima pač preveč dela in premalo časa. Naš živčni sistem nam seveda pomaga pri sprejemanju nalog in pri prilagajanju spremembam. Ima pa naš živčni sistem gumba z dvema funkcijama – vklop in izklop. Ko je vklopljen, nam daje energijo za reševanje težav in osredotočanje nanje. Namen izklopa pa so umiritev, regeneracija, počitek in pomlajevanje. Čeprav bi morali gumba uporabljati uravnoteženo, je vklop uporabljen neprimerno pogosteje kot izklop. Zbujanje s skrbmi je tipičen znak, da je gumb vklop preveč aktiven in morda tudi tik pred tem, da pregovori.

Dreamstime
Dober spanec je vir zdravja, zato se je zanj vredno potruditi.

3. Skrbi za zdravje
Kadar preveč skrbimo za svoje zdravje, si povzročimo stres, ki dejansko zmanjša moč našega imunskega sistema. Skrbi izkoristite kot priložnost, da si obljubite, da boste s hrano, ki jo jeste, pogostimi vadbami in načinom preživljanja časa še bolj skrbeli zase. Če ste resnično zaskrbljeni, se posvetujte z ustreznimi strokovnjaki in se potem držite njihovih napotkov. Ko boste zaspali z mirno vestjo zaradi dejavnosti, ki ste jih čez dan namenili svojemu zdravju, bo noč zagotovo mirna.
4. Empatija
Super je imeti empatijo, biti empatičen ali kakorkoli želeti pomagati drugim. Ko pa vprašanja naše ljubljene osebe postanejo naša lastna, pride do poslabšanja na obeh straneh. Seveda vam ni vseeno za vam ljube ljudi, a najboljši način, da nekomu pomagate, ni ta, da trpite z njim in poskušate prevzeti na svoja ramena njegova bremena. Pomagate mu lahko le z izkazovanjem podpore in ljubezni.
Nikomur ne boste pomagali, če boste preveč izčrpani zaradi neprespanosti. Namesto da ponoči ležite budni, bi morali uživati krepčilni spanec. Težavo morda lahko rešite tako, da si čez dan vzamete tako imenovani čas za skrbi – in si vse zapišete. Ključno je, da se vprašate, kako bi tegobo rešili. In dokler ne najdete rešitve, vztrajajte na isti točki. Ko rešitve najdete, pojdite k naslednji težavi. Čas, ki ga boste namenili skrbem, bo verjetno od dneva do dneva drugačen, kar pa je čisto normalno. Morda boste na dober dan v desetih minutah rešili tri težave, drugič pa boste za eno porabili pol ure – a bistveno je, da ta ponoči ne bo lezla k vam v posteljo, ker ne bo več obstajala.
(sn, foto: Dremastime, Profimedia)

***Templejt B20 Okvir UKREPANJE Verjetno ima vsakdo vsaj enkrat na dan željo, da bi vsaj za hip zaprl oči in si spočil možgane. Ko začutite to potrebo, čim prej to tudi naredite. Morda vam prihrani eno nočno zbujanje. Siv okvir Priporočilo PRED SPANJEM IMEJTE OBRED Preden se zvečer odpravite v posteljo, pustite svoje skrbi pred vrati, osredotočite se na svoje počutje in razčistite svoje misli o morebitnih dvomih. Poudarka Če čez dan skrbite, da imate glede svojega početja mirno vest, vas težave ponoči pustijo pri miru. Dokazano je, da nočno tuhtanje nikoli ne prinese rešitev, kvečjemu izčrpanost. Fotki Dober spanec je vir zdravja, zato se je zanj vredno potruditi. Skrbi, ki vas tarejo čez dan, rešujte takrat, in ne v postelji.***