Astro

Za vedno se poslovite od svoje vloge žrtve!

Milena Maze, energijska terapevtka
11. 9. 2019, 18.00
Deli članek:

Nihče ne sliši rad, da se obnaša kot žrtev, kajne?

profimedia
Bolj kot ste v sozvočju s svojo pravo naravo, s svojo Dušo, hitreje in več podpore (s)prejmete!

Pa najbrž vsi poznate koga (ali pa v tem morda prepoznate sebe), za katerega bi lahko rekli, da se v določenih okoliščinah »že vse življenje« čuti nemočnega in ne more ničesar spremeniti.

Lahko bi rekli tudi drugače – da ne more ali noče stopiti iz vloge žrtve.
Pa vendar se verjetno vsi kdaj pa kdaj znajdete na točki življenja, ko s čim niste zadovoljni. Lahko da je to partnerski odnos, služba, (ne)urejenost vašega doma, telesna teža ... Ali pa se morda v določenem trenutku zaveste, da gre vaše življenje čisto v drugo smer, kot ste si želeli ali si želite.
In tem ni nič narobe. Kajti nezadovoljstvu lahko rečete tudi opomnik, ko vaša Duša trka na vaše srce, da vas spomni, kaj v življenju v resnici šteje. Ali vas prek hrepenenja v srcu opominja, kaj vse vam je v resnici na voljo.
V takšnih trenutkih sta vam vedno na voljo dve poti: prisluhnete glasu Duše in naredite to, kar je potrebno za spremembo, za bolj srečno življenje, ali ostanete v vlogi žrtve in za svojo nesrečo krivite vse okoli vas.
Bistvena je vaša odločitev za spremembo – ne čakajte, da se bodo stvari uredile same po sebi, ker se ne bodo.

V petih korakih se skrivajo odgovori na vprašanje, kako stopiti iz vloge žrtve. Zato naredite prvi korak zdaj. Čas je ravno pravšnji!
1.  Poglejte na življenje takšno, kot v resnici je
S tem, ko se soočite z življenjem – točno takšnim, kot je v danem trenutku, ste naredili prvi, nujno potreben korak, ki če želite stopiti iz vloge žrtve. Kajti s tem ste se postavili v sedanji trenutek – edini čas, ki omogoča spremembo, in nosi v sebi vso potrebno moč in podporo.
Čeprav vam morda ne bo všeč to, kar boste videli, si ne zatiskajte oči in sprejmite dejstva. Kajti šele s tem, ko sprejmete to, kar je – torej sebe, takšne, kot ste, in vse, kar se vam je zgodilo in se vam dogaja, imate možnost vse to spremeniti na bolje.
2.  Namesto da se sprašujete, zakaj se vam »vse to« dogaja, se vprašajte, kaj se vaša Duša uči v teh okoliščinah
Če se vam zdi, da na svoje življenje nimate vpliva in ste vedno znova žrtev spleta okoliščin, je velika verjetnost, da zavestno ali nezavedno za svojo nesrečo krivite druge in predajate odgovornost za svoje življenje in svojo srečo v njihove roke. In seveda tudi svojo moč, ki bi jo lahko uporabili za kreiranje svojega življenja.
Če je tako, se najbrž sprašujete, zakaj se ravno vam dogajajo »slabe« stvari. Zakaj se vam vedno znova ponavljajo iste situacije?
Pa veste, da se lekcije življenja ponavljajo tako dolgo, dokler ne spoznate tega, kar se je vaša Duša prišla naučit, spoznat, pozdravit?
Zato si namesto zgornjih vprašanj, s katerimi se vrtite v začaranem krogu, raje zastavite vprašanje: »Kaj se moja Duša uči v tej situaciji?« In se tako iz vloge žrtve pomaknite v aktivno vlogo ustvarjanja svojega življenja. Stopite v svojo moč.
3.  Postavite si cilje, ki jih želite doseči
Z vsakim doseženim ciljem, pa naj bo to še tako drobna zadeva, se bo v vas krepilo dvoje: volja, ki je potrebna za to, da ste aktivni in naredite, kar je potrebno za dosego cilja, in še občutek, da zmorete! Ni pomembno, da si postavite velike, življenje spreminjajoče cilje. Dovolj je že, da se odločite in greste na primer vsak dan na sprehod v naravo. Ali karkoli drugega, kar vas podpira pri dobrem življenju.
Napišite si seznam ciljev, ki jih želite doseči. Za vsakega si dopišite korake, ki so potrebni za dosego, in opredelite tudi časovni okvir tako za cilj kot vmesne korake.
Pri tej nalogi je pomembno, da si vzamete čas in pri vsakem cilju resnično začutite, kako bi se počutili, če je cilj že dosežen. Kako bi se to občutilo, čutilo v vašem telesu? In zapomnite si te občutke!

dreamstime
Če se ne spomnite drugega, ste lahko hvaležni za drevesa, ki vam dajejo kisik, ali za svoje srce, ki bije v vas.

4. Bodite hvaležni za vse, kar je dobrega v vašem življenju
Že najmanjši občutek hvaležnosti odpira vaše srce za Svetlobo, za obilje na vseh področjih. Ne glede na situacijo, v kateri ste, lahko vsak dan najdete vsaj nekaj stvari, trenutkov, občutkov, za katere ste hvaležni.
Preprosta vaja, ki vam bo pomagala stopiti iz vloge žrtve, je pisanje zahvalnega dnevnika, v katerega vsak večer zapišite vsaj tri stvari, občutke, dogodke … karkoli, za kar ste hvaležni v tistem dnevu. Tako boste pomagali obrniti svojo pozornost v plus in spoznali, da je že zdaj v vašem življenju cel kup vsega, za kar ste lahko hvaležni.
5. Ne pozabite, da je okolica le odsev vašega notranjega stanja
Saj poznate rek: če želiš spremeniti svet, spremeni sebe in ves svet se bo spremenil! In to še kako drži.
Zatorej – če ste nezadovoljni v partnerskem odnosu ali na delovnem mestu ali kjerkoli drugje v življenju, poglejte globoko vase. Kaj se skriva pod površjem nezadovoljstva? Katera so tista čustva, občutki v najbolj skritih kotičkih vašega srca? Kaj je tisto, kar vas najbolj boli?
In mnogokrat boste odkrili, da so zunanje okoliščine dejansko le odraz vaših starih čustvenih ran ali pa že preživetih, zastarelih miselnih vzorcev.
In s tem, ko ozavestite in sprejmete ter zacelite svoje ranjene dele, boste lahko začeli na novo kreirati svoje življenje. Življenje, ki bo sledilo namenu vaše Duše.

In ne pozabite: vedno, ko naredite korak proti Svetlobi, jih Svetloba naredi vsaj deset proti vam. Ali povedano drugače – vsak, še tako majhen korak na poti k sebi vam je bogato poplačan.