Astro

Triki, ki šolarju in vam spremenijo življenje

Nataša Ožir Žurej, 5D terapevtka
31. 8. 2019, 20.00
Deli članek:

V ponedeljek se začne novo šolsko leto. Večini otrok je žal, da je počitnic konec, ogromno pa je tudi staršev, za katere se začenja nočna mora, ker bodo morali mladim spet 'težiti' z učenjem.

Profimedia
Čim bolje otroka poznate, tem lažje najdete ključe za njegovo samostojnost pri šolskem delu.

Motiviranje otrok za učenje je vsekakor mala znanost. Ko pa nam poleg te umetnosti uspe še obdržati čas zase, smo zmagali.

Če ste med tistimi, ki preživljate popoldneve v družbi otrok, ob zvezkih in knjigah, ker vas otroci pri opravljanju šolskih obveznosti potrebujejo ob sebi, si le preberite nekaj preizkušenih trikov, ki bodo vam in otroku olajšali pot do učnega uspeha in sproščenosti.

NA KRATKO

Kadar otroku primanjkuje motivacije za učenje, je mogoče, da:

se vam še vedno zdi majhen in nemočen,

 je doživel krivico v šoli, razredu in je moten celoten proces sprejemanja znanja (in energije),

ima karakter, ki ne prenese polovičarskih odnosov, kar vpliva na težave z učitelji in sovrstniki,

 se premalo giba (zato možgani dobijo premalo kisika, kar zavre razmišljanje in spomin),

okolica ne prepozna njegovih potreb in potencialov in ga ne vidi takšnega, kot je.

V vseh naštetih primeri se je treba zavedati, da je vsak otrok drugačen – eni so sanjači, drugi praktiki, tretji umetniki, zato so pristopi k motiviranju individualni.

TRIJE TIPI

SANJAČ se težko zbere, njegova energija, pozornost je razpršena, vse v okolici pritegne njegovo pozornost, rad je z živalmi in v naravi, ki mu čisti energijsko polje tistega balasta, ki si ga nabere v stikih z ljudmi in ga dodatno bremeni pri zbranosti.

Potrebuje trening osredotočanja, na primer opazovanje plamena sveče, dovolj gibanja, koristi mu indigo modra ali rdeča barva. Naj ima oprijeta oblačila, nekateri potrebujejo težjo obutev. Priporočamo uporabo eteričnega olja in božanskega reda, ki krepita zbranost.

PRAKTIK hoče sodelovati v življenju in išče smiselna opravila, katerih rezultat je viden in uporaben za življenje. Učenja na pamet ne mara.

Potrebuje razumevanje, kaj se uči, povezavo z vsakdanjim življenjem, s tem, kar ga veseli in v čemer vidi smisel, uporabnost.

UMETNIK ima drugačno širino zavedanja, njegovi čuti so odprti, močno zaznava s srcem, zato je vsakdanje življenje zanj lahko naporno – zaznava energijo ljudi, narave, čuti razpoloženja, zvoke sliši bolj intenzivneje … vse to ga ovira v razredu, skupini otrok.

Potrebuje spoznavanje sebe, izražanje skozi glasbo, ples, risanje, barve, red, ki mu daje oporo.

Ko prepoznate otrokove lastnosti, veste, na katere tipke pritisniti, da bo melodija všeč obema. Pri prepoznavanju vam je lahko v veliko pomoč tudi astrologija, saj že osnovna rojstna astrološka karta pokaže lastnosti, značilnosti in potenciale, ki jih je nekdo prinesel na svet, tako namreč razberemo, kje so možne težave in kje se skrivajo aduti.

Tudi na horoskopsko znamenje bodite pozorni, vsako ima svoje značilnosti: bik je užitkar, riba zasanjana, vodnar prehiteva v mislih, kozorogi imajo več »zicledra« ...

Profimedia
Kar je bilo še lansko šolsko leto muka, lahko postane prijetno druženje.

STAROST

Kako motivirati otroka za učenje, je odvisno tudi od starosti. Mlajši otroci imajo slabšo pozornost, vmes potrebujejo več gibanja, dinamike. Pubertetniki živijo v svojem svetu, intenzivne notranje spremembe pa jih lahko vodijo v kaos in melanholijo. V tem času je privzgajanje delovnih navad najnapornejše, ni pa nemogoče. Spreminjanje vzorcev razmišljanja in delovanja bo trajalo dlje časa.

Najstnike lahko spodbudite tudi, da se učijo skupaj s prijatelji. Nekaterim je to lažje.

Vsekakor sprejmite obdobje, v katerem je vaš otrok, a bodite dosledni pri zahtevah, vztrajni, pogovarjajte se z njimi. Sposobni so več, kot si mislite.

POTREBE

Ko so zadovoljene najosnovnejše potrebe, se ne boste več spraševali, kako otroka motivirati za učenje, saj je radovednost lastnost vsakega bitja:

Biološke – dobra hrana, dovolj spanja

Varnost – red, stabilnost, osvobojenost od strahu

Ljubezen in pripadnost – zaupanje, sprejetost, želja po dajanju in sprejemanju, pripadnost skupini (družini, razredu …)

Potreba po spoštovanju, prepoznavnost, neodvisnost, občutek, da nekaj obvlada … te potrebe so otrokom zelo pomembne

Potreba postati nekaj najboljšega, kar je lahko, biti dober

Zakaj je dobra hrana tako pomembna?

Strokovnjaki črevesje imenujejo tudi »drugi možgani«, zato mora svojo funkcijo opravljati nemoteno. Antibiotiki, sladkor in hitra hrana ga obremenijo, s probiotiki ga povrnete v dobro stanje, zadostna količina mineralov pa omogoča učinkovito delovanje možganov in živčevja.

UPIRANJE

Kaj storiti, če se vaš otrok noče učiti? Navajamo osem nasvetov, ki naj vas usmerjajo na poti motivacije otroka za učenje:

Sodelujte z otrokom, ampak ne delajte namesto njega, omogočite, da razvije odgovornost.

Pustite mu, da razmišlja in vsakdanje težave rešuje sam.

Naj se zave, da je življenje učenje, ohranjajte navdušenje do novega.

Poskrbite za osnovne potrebe.

Skupaj z otrokom pripravita urnik, naj sam določi, kdaj ima prosti čas, kdaj pomaga v gospodinjstvu in kdaj ima šolske obveznosti. Upoštevajte, da je hobi del prostega časa.

Uredite delovno okolje, ki mu krepi zbranost.

Omejite gledanje televizije ter uporabo računalnika in telefonov.

Dovolj gibanja in prava prehrana