Astro

7 vrst ljubezni, ki jih je zaznamovala večnost

snč
24. 8. 2019, 20.00
Deli članek:

Vprašanja v povezavi z ljubeznijo si vsi ljudje, ne glede na to, od kod prihajamo, pogosto postavljamo. Kako tudi ne: ali ni ljubezen najmočnejše čustvo na svetu in – ali ni ljubezen vse, kar iščemo?

dreamstime
brezčasna ljubezen

Večina od nas si med mnogimi različicami ljubezni sicer slika eno: tisto romantično, ki se plete med dvema partnerjema.
Predstavljamo si, da je to edina vrsta ljubezni, ki obstaja, zato jo nenehno iščemo vsepovsod, vsi si jo želimo občutiti, živeti.
Stari Grki pa tako kot na mnogih področjih presenečajo tudi na ljubezenskem. Dejansko so namreč imeli za opisovanje ljubezni sedem besed, ki pa so skupaj s starimi Grki izginile.
A teh sedem starogrških besed še vedno povsem ustreza sedmim vrstam ljubezni, ki obstajajo – in kljub njihovi raznolikosti so vse prežete z večjo ali manjšo mero romantičnosti.
EROS
To je fizična vrsta ljubezni. Da, vsi tisti odnosi ali vezi, ki so se zgradili iz želje po seksu oziroma telesnih intimnostih. Vendar pa takšna vrsta ljubezni po navadi lahko traja le, dokler obstaja med osebama fizična privlačnost – ko se ta konča, se konča tudi ljubezen in odnos postane nezadovoljiv.
Gre torej za vrsto ljubezni, za katero velja reklo, da se najbolj vroče ljubezni tudi najhitreje ohladijo.
PHILIA
V tem primeru gre za ljubezen do prijateljev in družine. Ta ljubezen temelji na potrebi, da je treba ljubiti in skrbeti. Drugi zanimiv vidik tovrstne ljubezni je, da zahteva medsebojno spoštovanje in zaupanje – absolutno oboje, eno brez drugega tu ne obstaja, ker ne zgradi pravega temelja.
Če se združita philia in eros, je to odlična kombinacija in lahko traja zelo zelo dolgo. (Samo philautia jo lahko še nadgradi).
STORGE
Gre za vrsto ljubezni, ki se rojeva med starši in otroki. Prepletena je z odvisnostjo in potrebo, kar pomeni, da sta obe strani za izpolnitev in srečo odvisni druga od druge. (Včasih iščemo tovrstno ljubezen tudi pri svojih partnerjih in takšni odnosi so obsojeni na trpljenje ali celo propad, saj eden od partnerjev postane zajedavec drugega, šlo pa naj bi za enakopraven in enakovreden odnos.)
Ta ljubezen prihaja naravnost iz srčne čakre in je brezpogojna. Navdaja z blagodejnim občutkom izpolnjenosti, zato bi jo moral v življenju občutiti prav vsak človek.
AGAPE
To ljubezen bi najlaže opisali z besedo »univerzalna«, kar omeni, da v sebi čutimo ljubezen do prav vsega, kar nas obdaja: do vesolja, našega planeta, sočloveka, živali, rastlin, Boga … Tudi oblika agape je brezpogojna, izvira pa iz vseh človeških energijskih centrov.

Agape lahko v sebi okrepimo tako, da več časa preživimo v naravi ali pa v kakšnem od meditativnih stanj. Je čista oblika ljubezni.

LUDUS
To pa je nagajiva vrsta ljubezni. Gre dobesedno za igre: spogledovanje, seks, zapeljevanje in tako naprej. V tovrstni ljubezni ni nobene zaveze ali navezanosti. Je življenje v trenutku in uživanje v izkušnji. Izvira iz sakralne čakre, namen te ljubezni sta le uživanje in zabava.
PRAGMA
Ta vrsta ljubezni je opisana kot »praktična«. Partnerje povezujejo cilji, lastnosti in dolžnosti. Gre torej za nekakšno s pravili urejeno – zakonsko vrsto ljubezni. Tudi nekateri odnosi, ki se začnejo z erosom ali storgejem, se lahko spremenijo v pragma ljubezen in tako je to vrsta ljubezni z dolgoživostjo.
Pragma izvira iz korenske in srčne čakre, partnerja drug drugemu dajeta in prejemata tako spoštovanje kot oboževanje in skupne skrbi.

Stari Grki pravijo še: "Ljubezen prihaja v različnih oblikah in vrstah – in naj vera v ljubezen vedno živi, ona je naš edini rešitelj."