Astro

Za vsak astrološki znak drugačna ohladitev

mb
22. 8. 2019, 20.00
Deli članek:

Poletje v teh dneh še ni izgubilo niti malo svoje moči. In ko imate glavo razgreto ter vam od vsepovsod teče znoj, se ustavite v sladoledarni.

profimedia
sladoled uvodna

Pred vitrino, polno pisanih in okrašenih sladoledov, begate z očmi med ponudbo. Ne morete se odločiti. Sladoledov je preprosto preveč in vse bi radi pokusili.
Morda si pri izbiri lahko pomagate z astrologijo. Ta ima zanesljiv odgovor, kateri okus vas bo to poletje najbolj osvežil in kako ga pripravite tudi sami doma.

Oven
Pozabite na manj masten zamrznjeni jogurt, bogat čokoladni ali kavni sladoled z dodanimi koščki lešnikov je bolj po vašem okusu. V mlajših letih sta vaš hitri metabolizem in ljubezen do telovadbe hitro pokurila vse sladoledne kalorije. V starejših letih pa malo pazite – impulzivno prehranjevanje vas lahko spravi v težave.
Kavni sladoled
Sestavine: 5 dl mleka, 4 rumenjaki, 200 g sladkorja, 2 skodelici črne kave, 5,5 dl smetane, 50 g sladkornega prahu. Za okras: 40 g čokoladnih kapljic, okoli 20 kavnih zrn, 2 vaflja in vafljeva cevka, oblita s čokolado na odmerek.
Priprava:
1. Stepite 3,5 dl smetane in sladkor v prahu ter postavite v hladilnik. Mleko in preostalo smetano nalijte v kozico, dodajte polovico sladkorja in zavrite. Medtem v skledi stepite rumenjake in drugo polovico sladkorja ter med mešanjem postopoma dodajajte vrelo mleko.
2. Kremo prelijte v kozico in jo med mešanjem na šibkem ognju zgostite. Ko je tako gosta, da se oprime lopatice za mešanje, jo odstavite z ognja in vmešajte kavo.
3. Mešanico ohladite in jo prelijte v strojček za sladoled, ki ga vključite za približno 45 minut. Ko je sladoled gotov, ga z ovlaženo zajemalko za sladoled oblikujte v kroglice in nadevajte v ohlajene kupe. Okrasite s preostalo stepeno smetano, kavnimi zrni, čokoladnimi kapljami, vaflji in piškoti.
Bik
Ste zelo sladkosnedni in tudi precej družabni. Radi imate fine stvari v življenju, med njimi tudi rahel, kremast sladoled. Mirne vesti bi lahko porcijo karamelnega sladoleda, prelitega z obilo čokolade, primerjali z dobrim seksom.
Čokoladni preliv
Sestavine: 1 polna skodelica sladke smetane, 4 žlice masla, 1 skodelica rjavega sladkorja, 1/2 skodelice lahkega koruznega sirupa, 1 skodelica nesladkanega kakava, sol, 1 skodelica nasekljane grenke čokolade, 2 žlički vaniljevega izvlečka.
Priprava: Na srednje močnem ognju zavrite smetano in maslo. Dodajte sladkor, sirup in mešajte toliko časa, da se sladkor razpusti. Primešajte kakav in pol žličke soli. Dodajte še čokolado in vaniljevo aromo ter spet mešajte do gladkega. Še vroče prelijte čez izbrani sladoled.
Dvojčka
Dvojčki uživate v toplem vremenu, celo z lahkoto prenašate vročino, saj se vmes hladite s sladoledom. Vendar ne s katerimkoli, obožujete okus pistacije, za najrazličnejše priložnosti (pikniki, rojstni dnevi in podobno) pa z veseljem pečete sladoledne torte. Ni treba posebej omenjati, da ste prvi pri mizi, kadar se razdeljujejo kosi.
Sladoledna torta
Specite biskvitno testo in ga dvakrat prerežite. Plasti biskvita navlažite z likerjem ali sokom. Kupljeni sladoled po svojem okusu malo stalite, toliko, da je mehak in se lahko maže. Vanj vmešajte tudi poljubno sadje. V okrogel tortni pekač s snemljivim obodom položite prvo plast navlaženega biskvita, ga namažite s sladoledom in enako ponovite še enkrat. Postavite v zamrzovalnik, da se strdi. Preden postrežete, odstranite tortni obod, in ker je torta že lepo trda, sladoled ne teče.
Rak
Mlečni izdelki so vaša najljubša pregreha, od vsega najbolj obožujete vaniljev sladoled v sendviču, ko ste na shujševalni kuri, pa nizkokalorično granito. Radi izdelujete tudi domači sladoled, saj ste precej spretni v kuhinji.
Pomarančna granita
Sestavine: 1/4 skodelice vode, 1/4 skodelice sladkorja, 2 skodelici sveže iztisnjenega pomarančnega soka, 1 žlica limonovega soka.
Priprava: Zavrite vodo in sladkor ter mešajte toliko časa, da se sladkor razpusti. Prilijte pomarančni in limonov sok. Prelijte v steklen pekač in zamrzujte vsaj štiri ure ali čez noč. Z vilicami oblikujte granito v kristale, in sicer tako, da drgnete po zamrznjeni mešanici.
Lev

Uživate v življenju na veliki nogi. Hitro se naveličate nekaterih okusov sladoleda, zato nenehno pokušate nove, ti pa morajo seveda biti vrhunske izdelave. Vseeno pa obstaja nekaj, čemur se težko odrečete: ledena kava s kepico sladoleda z okusom burbonske vanilje.
Ledena kava
Sestavine: 3 dl kuhane sladkane kave, 2 žlici ruma, 250 ml sladke smetane, 4 žlice vaniljevega sladoleda, nastrgana čokolada za okras.
Priprava: Kozico s kuhano kavo za vsaj pol ure postavite v hladilnik. Medtem stepite sladko smetano. Ohlajeno kavo prelijte v vrč (brez usedline) in ji dodajte rum. Nalijte jo v visoke kozarce. V vsak kozarec dajte še kepico vaniljevega sladoleda in stepeno smetano. Potresite z nastrgano čokolado in postrezite.
Devica
Pomemben vam je zdrav življenjski slog, zato izbirate temu primerne poletne osvežitve. Ob zamrznjenem jogurtu imate najmanj slabe vesti, zato je vedno v vaši skrinji. Za boljši okus mu lahko dodate toplo omako iz jagodičevja.
Zamrznjeni jogurt s praženimi mandlji
Sestavine: 1/2 skodelice mandljev, 1 banjica zamrznjenega jogurta, 2 žlici sladkorja, 1/2 žličke cimeta, med.
Priprava: Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Mandlje razporedite po pekaču in jih zlato zapecite (približno 10 minut). Ko se ohladijo, jih v električnem mešalniku skupaj s sladkorjem in cimetom fino zdrobite. Kepice zamrznjenega jogurta povaljajte v mandljevi mešanici in pokapajte z medom. Takoj postrezite.
Tehtnica
Podobno kot device ste tudi tehtnice obsedene s stalnim nadzorovanjem telesne teže. Kadar jeste sladoled, ga vedno želite s kom deliti (običajno prepričate partnerja, da poje še delež vašega), kadar ni nikogar, pa izberete najmanj kaloričnega: kokosov sorbet.
Kokosov sorbet z lubenico
Sestavine: 1/4 skodelice kokosovih kosmičev, 1 banjica kupljenega kokosovega sorbeta, 2 skodelici nakockane lubenice.
Priprava: Kokosove kosmiče razporedite po papirju za peko in jih v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija, popecite za tri minute. V kozarce najprej položite malo sorbeta, nato sledi plast lubenice pa spet sorbet in lubenica. Na koncu vse skupaj potresite s hrustljavimi kokosovimi kosmiči.
Škorpijon
Škorpijoni stavite na vse ali nič. Nekateri predstavniki tega znamenja sploh ne jeste sladoleda, drugi ga lahko zaužijete celo banjico naenkrat, lahko je kateregakoli okusa, navadno pa vzamete klasiko: čokolada, vanilja, jagoda. Vaša najljubša sladoledna sladica pa je nedvomno banana split.
Preprosti banana split
Sestavine: 4 banane, 12 žlic sladoleda (čokolada, vanilja, jagoda), čokoladni greh, 2 dl sladke smetane.
Priprava: Banane obložite s sladoledom, prelijte s čokoladno omako in okrasite s stepeno smetano. Sladico po želji okrasite še s kandiranimi češnjami in potresite z mandlji.
Strelec
Vedno ste nekje na poti ali v gibanju, zato nimate časa, da bi resnično uživali v sladoledu. Običajno si kupite kar sladoledni šejk, saj ga lahko po slamici pijete tudi med vožnjo v avtu ali na kolesu.
Jagodni mlečni šejk
Sestavine: 1 l vaniljevega sladoleda, 5 dl mleka, 250 g svežih jagod.
Priprava: Jagode razrežite na koščke ter jih s sladoledom in mlekom dobro zmešajte v mešalniku. Mešajte toliko časa, da se na vrhu pojavi pena. Šejk nalijte v kozarce in postrezite.
Kozorog
Redkokdaj se spomnite na sladoled, kadar pa se, stavite na sadno sladoledno lučko. Ni vam do tega, da bi pojedli velike količine, saj ste prepričani, da že z majhnimi porcijami potešite potrebo po osvežitvi. Vse vrste lučk so kot naročene za vas.
Zamrznjena sadna solata
Sestavine: 1 nakockana breskev, 2 nakockana kivija, 1/2 skodelice borovnic, 3/4 skodelice narezanih jagod, 2 skodelici 100-odsotnega grozdnega soka.
Priprava: V modele za lučke razporedite sadje in prilijte toliko soka, da je sadje pokrito. Zamrzujte vsaj šest ur. V zamrzovalniku lahko lučke hranite do dva tedna.
Vodnar
Vodnarji pri prodajalcu sladoleda največkrat vprašate: »Lahko pol-pol?« Preizkusili bi radi vse okuse, od eksotične irske kreme, bele čokolade z malinami do manga in češnje. A vašemu okusu v resnici najbolj prijajo vodne različice sladoledov, torej tiste, ki niso narejene z mlekom.
Nektarinine in jagodne lučke
Sestavine: 2 skodelici narezanih jagod, 4 nakockane nektarine, 1/2 skodelice sladkorja.
Priprava: V električnem mešalniku pretlačite jagode, nektarine in sladkor do gladkega. Nato mešanico nalijte v modele za lučke in zamrzujte vsaj štiri ure. Uporabno največ en teden.
Ribi
Ribe ste zelo čutne in to pričakujete tudi od sladoleda. Rade imate puhaste, rahle sladoledne pregrehe, ki se nežno topijo na jeziku. Zvezde vam vsekakor priporočajo čokoladno sladoledno peno z malinami.
Čokoladna sladoledna pena
Sestavine: 1 banjica čokoladnega sladoleda, 1/3 skodelice nesladkanega kakava v prahu, 1 skodelica sladke smetane.
Priprava: Sladoled razpustite pri nizki temperaturi v srednje veliki kozici, da postane tekoč. Postavite ga v hladilnik za eno uro. Potem mu primešajte sladko smetano in ga stepajte približno šest minut, da se začne peniti. Dodajte kakav in mešajte še minuto. Nalijte v servirne kozarčke, pokrijte in zamrzujte najmanj eno uro, preden postrežete.