Astro

Drevo, pod katerim je Siddharta postal Buda, je ...

ks
15. 8. 2019, 17.30
Posodobljeno: 15. 8. 2019, 17.45
Deli članek:

Drevesa so že od nekdaj glavni simbol narave, saj že tisočletja človeštvu in živalim dajejo zavetje, hrano in, kar je najpomembnejše – kisik.

Dreamstime
Drevo Bodi

Danes jih, žal, zavoljo denarja in tudi potreb novodobnega človeka ignorantsko uničujejo, a nekoč so nanje gledali z veliko večjim spoštovanjem. Zavedali so se njihovega pomena za Zemljo, v njih pa videli tudi živa bitja. Nič kaj čudno ni, da je pod njimi iskal svoj mir tudi Sidharta, ki ga danes bolj poznamo kot Budo.

Siddhartha Gautama (ime pomeni potomec Gotame, ki je dosegel svoje cilje) je bil princ, ki je svoje življenje namenil spoznanju višjih resnic. Mitološka zgodba pripoveduje, da ga je oče poskušal rešiti pred vsem, kar je slabega v človeškem življenju (žalost, smrt, bolečina, trpljenje), čemur pa se je princ uprl in se podal na pot, ki ga je z leti končno pripeljala do razsvetljenja, do nirvane ali osvoboditve iz kroga reinkarnacije – osvoboditve od trpljenja. V življenju je preizkusil marsikaj, a šele umik vase mu je dal tisto, po čemer je hrepenel.

Mnogi poznajo zgodbo o njegovi meditaciji in doseganju razsvetljenja pod drevesom, marsikdo pa v resnici ne ve, za katero drevo gre. Gre za figovca, ki ga danes poznamo kot drevo Bodi (ali Bo), pri čemer beseda bodhi pomeni biti razsvetljen, prebujen in tako imeti vrhovno znanje. Njegov zaščitni znak so vsekakor mogočna krošnja in srčasti listi, ki jih pa danes mnogi uporabljajo kot svoje talismane.

Dreamstime
Drevo Bodi na Šrilanki

Simbolni pomen drevesa bodi

Drevo bodi so slavili kot drevo razsvetljenja že davno pred prihodom Bude. Kdo ve, morda si ga je ravno zato izbral tudi on. Latinska različica imena je namreč ficus religiosa, kar pomeni verski figovec, povezovali pa so ga s hindujskim božanstvom Višnujem, ki je poleg Brahme in Šive del svete trojice. Višnu, ohranjevalec vesolja, je kot avatar utelešenje božje zavesti na Zemlji, njegova naloga pa je podpiranje duhovnega razvoja človeštva.

A če se dotaknemo simbolike, ki je z njim povezana, kaj hitro opazimo, da težko definiramo zgolj eno. Danes ga največkrat povezujejo z modrostjo in razsvetljenjem, vendar sporoča veliko več.

Že drevo opominja, kako pomembno se je zavedati svojih korenin, iz njih tudi črpati. Nenehno moramo stremeti k nečemu več, iti višje in višje, pridobivati nova znanja. A to zahteva tudi svoj čas in potrpežljivost. Ste že videli drevo, ki bi postalo močno čez noč? Vsekakor ne. Potrebovalo je svoj čas in potrebujete ga tudi vi. Nikar ne posegajte po instant rešitvah ali bližnjicah, saj vam te ne bodo dale tega, kar v resnici potrebujete. Tako kot si vzame čas narava, si ga vzemite tudi vi. Rastite počasi, vztrajno in odločno. A tako kot drevo širi svoje krošnje in z njo ustvarja vedno več sence (zavetja) drugim, morate tudi vi s svojim znanjem pomagati drugim. Spokojnost najprej najdite v sebi, potem pa jo pomagajte najti tudi drugim. Bodite zavetje tistim, ki to potrebujejo.

Ko se tako zazremo v njegovo mogočno krošnjo, lahko začutimo njegovo moč in ognjevitost, ki bi jo potrebovali tudi mi. Vetrič, ki se poigrava z listi, na drugi strani pokaže kontrast – igrivost. Ja, igra je tista, na katero v odraslem življenju kaj radi pozabimo. Igra, ki nas v resnici pomirja in nam daje dodatno energijo. Če pogledamo od blizu njegove liste, jih lahko kaj hitro povežemo tudi z ljubeznijo, saj so v obliki srca. Še nekaj, kar potrebujemo, a premalokrat negujemo. Pa ne le ljubezen do drugih, ampak tudi do sebe.

Dreamstime
Drevo Bodi

Kot vidite, naštevanju skorajda ni konca. Vsakomur pomeni lahko nekaj drugega, in s tem ni nič narobe. A če strnemo, lahko rečemo, da drevo bodi simbolizira:

·         razsvetljenje

·         veselje

·         igro

·         srečo

·         svetlobo

·         mir

·         upanje

·         potrpežljivost

·         smeh

·         nežnost

·         vzdržljivost

·         dolgo življenje

·         ohranitev

·         nedolžnost

·         briljantnost

Dreamstime
Drevo Bodi

V stik lahko pridete tudi s potomci Budinega svetega figovca

Prvotno drevo Šri Mata Bodi menda ima, zahvaljujoč ljudem, kar nekaj potomcev, med katerimi pa je najbolj znan Jaya Sri Maha Bodi v vrtovih Mahamewna v Anuradhapuri na Šrilanki. V 3. stoletju pred našim štetjem ga je pripeljala Sangamitta Theri, hči cesarja Ašoka in ustanoviteljica redov budističnih nun na Šrilanki, leta 288 pr. n. št. pa ga na visoki terasi zasadil kralj Devanampiya Tissa. Že od takrat velja za enega glavnih atrakcij, prejel pa je tudi različne darove starodavnih kraljev, vse od zlatih kipcev do kanalov in zidov, ki naj bi ga bili varovali pred živalmi.

Zanimivo: Aprila 2014 je vlada prepovedala vsa gradbena dela znotraj 500 metrov od drevesa Jaya Sri Maha Bodi. Dovoljena je samo gradnja, ki drevesu ne škodi.