Astro

Konec idile: Merkur se spet obrača retrogradno

Mojca Gregorčič, astrologinja
7. 7. 2019, 00.02
Deli članek:

Po Kaldejskem zaporedju je leto 2019 v znamenju Merkurja. Za primerjavo: leto 2018 je bilo v znamenju Venere, ko so v ospredje prihajali odnosi, finance, ekologija, pa tudi užitki vseh vrst.

PS
Merkur

Merkur vlada znamenju dvojčkov in device ter tretji in šesti hiši naravnega horoskopa, je brezspolen, nevtralen planet, obvladuje življenjsko obdobje od 4. do 14. leta. Njegov dan je sreda, povezan je s kemijskim elementom živo srebro, barva je rumena.
•  Psihološki vidik Merkurja ponazarja sposobnost komuniciranja in izražanja naših najglobljih potreb, povezovanje zavednega in nezavednega v nas, prenos informacij, naš praktičen um in socializacijo.
•  V mitologiji je planet Merkur povezan z grškim bogom Hermesom, ki je najbolj spreten med grškimi bogovi − zjutraj se je rodil, opoldne je zlezel iz plenic, zvečer je že plenil Apolonu črede. Je odposlanec bogov, spremljevalec duš v onostranstvo ter posrednik med bogovi in navadnimi smrtniki. Rimljani so ga poimenovali Merkur, bil je zaščitnik trgovcev in govornikov, izjemno bister in hiter, vedno med dvema svetovoma, velikokrat zvit in prevarantski.
•  Sinonimi za Merkur so govor, komunikacija vseh oblik, otrok, mladost in igrivost, retorika, logika, premetenost, sposobnosti trgovanja, tehnika, avto, knjiga, igračka, prevarant, dvojnik, promet, kratka potovanja, številka, sestra, brat, bližnja okolica in sorodstvo.
•  Telesno se Merkur povezuje z rokami, dihali in možgani.
•  Kjer je v astrološki karti Merkur, na tem življenjskem področju najbolje in najlažje izražamo svoja prepričanja in razmišljanja. Skozi znamenje, v katerem je Merkur, pa se opiše način našega razmišljanja (Merkur v dvojčku v 11. hiši – izredno hitre in prodorne misli, velikokrat napredne, revolucionarne; nadaljevanje zgodbe pa opišejo aspekti Merkurja z drugimi planeti).

Profimedia
Merkur

RETROGRADNOST
Poleg direktnega gibanja imajo planeti razen Sonca in Lune tudi obratno, retrogradno gibanje. S psihološkega vidika gre takrat za obračanje v preteklost oziroma v našo notranjost, vse se upočasni in se ne premakne z mrtve točke, je pa odlično za končevanje že začetega, za vnovično oživljanje že poznanega, za vračanje na stare kraje ali vračanje v preteklost.
Merkur v retrogradnem gibanju prinaša težave pri sporazumevanju, zaprtost, skrivnostnost, velikokrat si premislimo, dogajajo se zastoji in nesreče v prometu, čas je dober za končevanje že začetega …
Merkur je na svoji retrogradni poti vsako leto trikrat, povprečno tri tedne. Ta čas je poln presenečenj in preobratov, preprosto nič ne drži, kar se domenimo. Zataji nam tehnika, večja je verjetnost nesreč v prometu, mi ne razumemo drugih in drugi ne razumejo nas … A ker ni vedno vse samo slabo, je to primeren čas za zaključevanje že začetega, za obujanje starih ljubezenskih zgodb, morda znova vzpostavimo odnose z ljudmi, s katerimi smo jih enkrat in nekoč že sooblikovali. Letos bodo Merkurjeva retrogradna stanja še posebej močna, saj bo vsakič retrograden v vodnih znamenjih in na zadnjih stopinjah teh znamenj, kar še poudarja retrogradno delovanje.
Konec junija, natančneje 27., si je Merkur vsaj za nekaj dni malce oddahnil od čustvenega vrtiljaka, ko je prestopil iz čustvenega raka v znamenje ognjenega leva, a njegova evforija bo kratkotrajna, 8. julija se že drugič poda na retrogradno pot, na kateri v znamenju raka vztraja vse do 28. julija. Ne najboljši obeti za počitniški čas, preveč bomo čustveni, ne obetajmo si miru in idile, nevidna sila nas bo gnala, da bomo pogrevali in obujali že stokrat prežvečene zgodbe, predvsem v družini. Je pa to odlična priložnost, da končno zaključimo vse nekončano, vse, kar nas boli in pritiska na nas v izvorni družini. Je naporno, se pa izplača. Morda uredimo ali izboljšamo odnose s starši, sorojenci, se uskladimo glede dediščine, končno uredimo dom ali prodamo nepremičnino, ki jo že dolgo prodajamo.

O mrkih -  posebnih oblikah lunacij v poletju 2019, katerih sezona se je že začela, pa si lahko preberete TUKAJ!